Menü

Az ingerfüggőség hálójában

A nem hétköznapi függőségeket tárgyaló sorozatunkban ezúttal az ingerfüggőségről lesz szó, merthogy igen, még ilyen is létezik. Sőt, hétköznapibb, mint gondolnánk, és egyre több embert érint. Vajon mi lehet ennek az oka?

Elsősorban a felgyorsult világ, amelyben több impulzus ér minket, mint valaha. Ha akarjuk, ha nem, a körülöttünk zajló élet elvárja, hogy egyszerre több szálon futtassuk az eseményeket. Multitasking képességgel szereljük fel magunkat, párhuzamosan e-mailezünk, koordináljuk a családot, telefonálunk, szöveget fordítunk, ésatöbbi. Ebből azonban nehéz kiszállni, ha esetleg lenne is néhány szabad percünk. Hirtelen úgy érezzük magunkat, mintha légüres térbe kerültünk volna.

A tévé, Internet, az okostelefonok, és az egyéb különböző „kütyük” világa még inkább felerősíti, vagy talán maga idézte elő ezt a hatást. Többek között ez az oka annak, hogy az emberek egyfolytában nyomkodják a telefonjukat. Nem csak Internet-, hanem ingerfüggők. Valahogy ki kell tölteniük a szabad, sokféle hatás nélküli időtartamot.

Mindezzel együtt jár, hogy nem tudunk megállni, kicsit körülnézni, elgondolkodni… Helyette inkább keressük az egyszerűbb megoldást, vágyaink gyorsabb kielégülését, miszerint érjen minket újra valamilyen szélsőséges hatás, információáradat. A jelenség abban is megmutatkozik, hogy a mai kor gyermekét már sokkal nehezebb lekötni, és a figyelmét fenntartani, szórakoztatni.

No de mit tehetünk? Tudatos figyelemmel érhetünk el változást saját magunkon. Néha hagyjuk magunknak, hogy „csak úgy legyünk”, iktassuk ki a tévét és a telefont, és próbáljunk meg kifelé, vagy befelé figyelni. Nézzük az embereket, a természetet, vagy figyeljük meg az érzéseinket, tudatosítsuk magunkban a mélyebb gondolatainkat. Akár kijelölt időpontokat, időtartamokat is meghatározhatunk, amikor nem keressük a nyüzsgést, például míg várakozunk valahol, vagy a munka utáni fél órában. 

Fotó:
Pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.