Menü

Tart a grillszezon - süssön teljes mértékben olaj nélkül

A cukor és a finomliszt mellett az elhízás egyik legfőbb oka, hogy túlságosan sok étkezési zsiradékot, olajat használunk sütés-főzés közben. A megfelelő grillezési technika mellett azonban úgy süthetünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk olaj felhasználására.

Az elhízás okainak lajstromán a finomliszt, valamint a cukor után az étkezési zsiradékok, olajak szerepelnek dobogós helyen. Sajnos a magyar háztartásokban nagyon sok étolaj kerül felhasználásra – merthogy a legtöbben napraforgóolajat alkalmaznak a sütésnél-főzésnél. Mindezt elkerülhetjük, ha kihasználjuk a grillezés adta lehetőségeket.

Egyelőre kevesen ismerik, hogy a grillen készült ételeknél, főleg a különféle zöldségeknél egyáltalán nem szükséges semmilyen zsiradékot használni. A magyar háztartásokban egyelőre az a szokás, hogy ún. tárcsán sütnek bő mennyiségű olajban, vagy a grillen készült ételeket is nagy mennyiségű zsírban-olajban forgatják meg.

Erre azonban semmi szükség: ha zöldségeket készítünk, akkor csak szeljük fel azokat a szokásos módon, lehetőleg azonnal a sütés előtt. Így azok nedvességtartalma még kellőképp megmarad. Akár fűszerezni is ráérünk a sütés után, de ínyencek kipróbálhatják a fűszerezés nélküli sült zöldségeket is. Meglepően új, finom ízeket fogunk tapasztalni: az ételek valós, semmilyen egyéb körülmény által nem módosított ízvilága tárul elénk. Talán mondani sem kell, hogy az ételek így a legegészségesebbek.

Zabkása, arcradír, hajpakolás

A zab nagyon népszerű, olcsó és egészséges élelmiszerünk. Magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer, ne csak együk, külsőleg is szépüljünk tőle!

…és nem lesz unalmas a cukkini!

A cukkini rendkívül népszerű zöldségünk, kalóriatartalma elenyésző, szénhidrát benne alig, zsír szinte nulla, diétázóknak valóságos főnyeremény. Miért ne használnánk, akár édes, akár sós ételekhez?

Vitaminok hatása szervezetünkre

Vitaminokat naponta viszünk be a szervezetünkbe, akár az étrendünkön keresztül, akár vitamin-készítmények formájában. Ám így is előfordulhat, hogy némelyikből hiányt szenvedünk. Hogy melyiknek milyen hatása van, és hogyan pótolhatjuk, az ebből a cikkből kiderül.

Furcsa ételek, melyeket szeretünk

Az emberek ízlése az ételek terén eléggé különböző. De néhányan vannak, akik a különösen szokatlan ízek párosítását kedvelik. És rá kell jönnünk, hogy néha nem is alaptalanul. Mutatunk néhány különös párosítást, amelyet sokan szeretnek.

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.