Menü

Tart a grillszezon - süssön teljes mértékben olaj nélkül

A cukor és a finomliszt mellett az elhízás egyik legfőbb oka, hogy túlságosan sok étkezési zsiradékot, olajat használunk sütés-főzés közben. A megfelelő grillezési technika mellett azonban úgy süthetünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk olaj felhasználására.

Az elhízás okainak lajstromán a finomliszt, valamint a cukor után az étkezési zsiradékok, olajak szerepelnek dobogós helyen. Sajnos a magyar háztartásokban nagyon sok étolaj kerül felhasználásra – merthogy a legtöbben napraforgóolajat alkalmaznak a sütésnél-főzésnél. Mindezt elkerülhetjük, ha kihasználjuk a grillezés adta lehetőségeket.

Egyelőre kevesen ismerik, hogy a grillen készült ételeknél, főleg a különféle zöldségeknél egyáltalán nem szükséges semmilyen zsiradékot használni. A magyar háztartásokban egyelőre az a szokás, hogy ún. tárcsán sütnek bő mennyiségű olajban, vagy a grillen készült ételeket is nagy mennyiségű zsírban-olajban forgatják meg.

Erre azonban semmi szükség: ha zöldségeket készítünk, akkor csak szeljük fel azokat a szokásos módon, lehetőleg azonnal a sütés előtt. Így azok nedvességtartalma még kellőképp megmarad. Akár fűszerezni is ráérünk a sütés után, de ínyencek kipróbálhatják a fűszerezés nélküli sült zöldségeket is. Meglepően új, finom ízeket fogunk tapasztalni: az ételek valós, semmilyen egyéb körülmény által nem módosított ízvilága tárul elénk. Talán mondani sem kell, hogy az ételek így a legegészségesebbek.

Két ízletes étel zsenge zöldbabból

Ha van a kertedben zöldbab, vagy nincs, de szereted, akkor ideje, hogy pár új receptet is kipróbálj. Szerencsére rengeteg módon fel lehet használni, így a kreativitásodat most a konyhában is kiélheted.Recept tippek következnek...

...meg a kakaósat, a fahéjasat, a lekvárosat....

Édesen és sósan is fogyasztjuk. Számtalan verziója létezik. Elkészítése országonként más és más. A legkedveltebb töltelékek a kakaó, fahéj, túró, mák, különböző pudingok. Sós változata közül ismert: a hortobágyi húsos palacsinta, de gombával, és más zöldségekkel megtöltve is elkészíthető. Gyerekkorodban melyik volt a kedvenced?

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.