Menü

Az allergia lelki okai

Egyelőre kevés szó esik arról a nagyon fontos kérdésről, hogy pontosan mi is az, ami kiváltja az allergiát, mi az oka a kialakulásának? Sok esetben lelki tényezők állnak a háttérben. Az ember elsősorban nem az adott dologra allergiás, hanem valamilyen élethelyzetre, stresszre, traumára reagál ilyen módon a szervezete. Maga az allergén dolog csak információt továbbít valamilyen feldolgozatlan, zavaró, bántó lelki eseményről.

A betegségek testi-lelki összefüggéseit vizsgáló nézőpontok szerint nem szükséges dühvel, gyűlölettel gondolnunk a betegségeinkre, hanem ellenkezőleg: hálásak lehetünk, amiért valamilyen információval szolgálnak a számunkra arról, hogy mi történik a tudatalattinkban.

Az allergia lelki alaptényezője egyszerűbb, mint gondolnánk. Általában olyan dolgok, helyzetek, emberek, stb. váltják ki, amit nem tudunk feldolgozni, amivel szemben intoleránsak vagyunk, amit igyekszünk kizárni, elkerülni. Az allergia lényege testileg pontosan ugyanez: a szervezet intoleráns valamivel szemben, nem tudja azt feldolgozni, és amint megjelenik, érzékenyen reagál rá.

Az is beszédes, hogy valaki mire allergiás. Általában kétféle tényező játszik szerepet: az allergén anyag szimbolizálja, hogy milyen témakörben van feldolgozatlan tényező az életünkben, vagy azt kell megvizsgálni, hogy az allergia megjelenésének időpontjában mivel találkozhattunk.

Az utóbbi esetben tehát, ha valakit a parlagfűszezon idején ér valamilyen jelentős stressz, vagy trauma, amit nem tudott feldolgozni, akkor nagy eséllyel lesz allergiás a parlagfűre. Ez gyakran előfordul gyerekek esetén, akik az iskola közeledtével elkezdenek stresszelni a nyár vége felé, ami éppen egybe esik a magas parlagfű koncentrációval.

Az előző esetben pedig az allergia tárgya jól szimbolizálja, hogy merre kell a lelki tényezőket keresgélnünk. A tejallergia például az anyával, anyasággal való kapcsolatot, és a születés, újszülőtt-kori események nehézségeit szimbolizálja. Ehhez hasonlóan mindegyik allergén anyagnak megvan a saját magyarázata, érdemes ebben természetgyógyász, vagy alternatív terapeauta segítségét kérni.

Azt mondják, a rémálmaink megszüntetéséhez az az első lépés, hogy megértjük annak jelentését. Így van ez az allergia esetében is. Az allergia ugyanis sok esetben gyógyítható, vagy legalábbis tünetmentessé tehető, vagy legalább csökkenthető a szervezet intoleranciájának mértéke. Ehhez átfogó átalakításra van szükség, pl. célzott módszerek, étkezési szokások megváltoztatása, valamint a lelki okok feldolgozása együttesen hozhat eredményt.

Hamarosan arról olvashatnak cikket az oldalunkon, hogy az étkezésünk hogyan befolyásolja az allergia kialakulását és fenntartását.  

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?