Menü

Beszélni kell a környezeti változásokról!

Ha nem beszélünk életünk, bolygónk, környezetünk változásáról, nem is tudatosul bennük az, amit nagyon fontos lenne megtenni a közeljövőben. Kinek mi a felelőssége?

Az emberek manapság már a bőrükön érezhetik a környezeti változásokat, amelyek zömében negatívak: hőség, aszály, szárazság, szélsőséges időjárás, olvadás, vízhiány, ózongondok, egészségtelen levegő, stb…
Ezek persze egyáltalán nem új keletű fogalmak, mindenki régóta tudja értelmezni őket, azonban a mindennapi tapasztalatokkal csak most kezdjük összekapcsolni bolygónk súlyos, általános problémáit. A helyes út első lépéseinek nyomai tehát már látszódnak, de ez még csak a kezdet.

Az egyén felelőssége, annak figyelembe vétele és a tudatosság mind-mind nagyon fontos abban az ügyben, amely az emberiség történelmének legnagyobb kihívása: hogyan tudjuk fenntartható fejlődési pályára állítani magunkat, ezáltal nem elpusztítva élőhelyünket, a Földet.

Ennél is fontosabb azonban a rendszerszintű gondolkodás, pontosabban az országhatárokon, nemzeteken, különböző érdekeken átívelő, egységes akarat és stratégia. Ameddig ezt nem hozzuk tető alá, az egyén viselkedhet bárhogyan, a lassú, de biztos pusztulás felé halad a bolygó.

Ezzel szerencsére ma már a legmagasabb szinten is tisztában vannak, s ami ennél is fontosabb, úgy tűnik, végre hajlandóak áldozatokat hozni. Nem volt olyan rég, hogy atomháború fenyegette az emberiség létét, de sikerült túllendülni a krízisen. A következő, megoldásra váró probléma hasonló, ám mégiscsak jóval összetettebb és bonyolultabb.

Csökkenteni kellene a széndioxid kibocsátást, a mérgező gázok légkörbe jutását megakadályozni, az erdőirtásokat megfékezni, az édesvízkészletet óvni és mindemellett rengeteget takarékoskodni. Az energiával, az élelmiszerrel, a termőfölddel, a vízzel, mindennel. Ebben a politikának alapvető szerepe van. Ki kell mondani, a változásra, változtatásra való igényt, s meghatározni a lehetséges cselekvési útvonalakat. Egységes akarat nélkül azonban ez mit sem ér.

Fotó:
Pixabay.com

Nyári túlélőcsomag, melyet érdemes mindig magunkkal vinni

A víz és a naptej, csak az alapkellék a táskába. Mit vigyünk még, ami akár életmentő is lehet?

Minden, ami a sírással kapcsolatos

Minden ember életében van olyan pillanat, amikor elérzékenyül és könnycseppek jelenek meg a szemében. A nevetés és a sírás szinte édes testvérek, és mind a kettő valamilyen hatással van az őket átélő személyre. Most vegyük sorra, hogy mit tesz velünk a sírás folyamata.

A zöld tea hatásai

A tea szerelmeseinek a zöld tea csak egy a sok közül, amelyet fogyaszthatnak többféleképpen. De, aki eddig nem fogyasztotta, annak is érdemes néha napján meginni egy csészével.

Spórolás, okosan és egészségesen!

Azt hisszük, hogy spórolni rengeteg megszorítással jár, hogy a garasoskodás valami rossz és rettenetes dolog, ami mindenképpen sok feladással jár. Nem mondom, hogy nincs ára, de sokkal kisebb, mint gondolnánk. A megtakarításunk, pedig kárpótol! A pénztárcánk és a testünk is hálás lesz!

Esküvő

Az esküvő a menyasszony és a vőlegény számára is igen fontos alkalom, és különleges pillanat az életükben. Ilyenkor a családtagok és barátok, mind velük ünnepelnek és örülnek. Ez az a jeles alkalom, mikor két ember élete összekapcsolódik, és innentől közösen járják az útjukat az életük során. Számos hagyomány is kapcsolódik hozzá. Most nézzünk párat!