Menü

Rendszeres hajvágás, szebb hajkorona

Egyes nézőpontok szerint a hajvágás mit sem segít a haj egészségén, tekintve, hogy vágatni hosszabb haj esetén a végéből szoktunk, de a haj minőségét, szerkezetét belső tényezők határozzák meg. A szervezetünk vitaminellátása, a fejbőr milyensége számít a legtöbbet - állítják. Ennek ellenére segíthet-e a rendszeres hajvágás, vagy sem, ha szebb, sőt esetleg hosszabb hajkoronát szeretnénk?

- Noha a haj alapszerkezetére valóban elsődleges hatással van szervezetünk állapota, külsőleg is meg kell tennünk, amit lehet. Védjük a hajunkat, kíméljük a rendszeres szőkítéstől, hajszárításhoz, vasaláshoz pedig használjunk legalább védő sprayt. Minden hajmosásnál alkalmazzunk hajbalzsamot, és ne feledkezzünk meg a hajvégápolásról sem. Ehhez használhatunk speciálisan erre alkalmas olajakat, a természet kincsestárából pedig az argánolaj javasolt erre a célra. A hajvégek rendszeres vágása is elengedhetetlen: enélkül a haj feltöredezik, ápolatlan hatást kölcsönöz - állítja a fodrász szakértőnk, aki nem ért egyet azzal a szemlélettel, miszerint a hajvágás mit sem tesz hozzá a haj szerkezetének egészségéhez. Véleménye szerint aki hosszabb hajra vágyik, éppenhogy rendszeresen kell vágatnia a hajából 1-2 centit, amennyiben a haja töredezésre hajlamos, mert enélkül a töredezés egyre jobban roncsolja a hajat, ezt pedig már nem lehet megállítani semmilyen szer használatával, csupán a hajvágással. Ezt pedig érdemes inkább előbb, mint később megtenni. 

Szintén segíthet, ha a fejbőrünket hajmosás előtt speciális tisztító, vérkeringést elősegítő szerekkel ápoljuk. Mindezen intézkedésektől függetlenül gondoskodnunk kell a belső erőforrásokról: a megfelelő vitaminpótlásról, akár egészséges, rostdús táplálékok formájában, akár vitamin- és tápanyag kiegészítéssel. Nagyon fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ugyanis ha nem iszunk eleget, akkor nem csak a bőrünk, a testünk, hanem természetesen a hajunk is enerváltabb lesz. Sokan nem is gondolnák, hogy a szálkás, száraz haj elsődleges gyógymódja, ha sok vizet iszunk. A cukros, szénsavas üdítőket azonban kerüljük, mert ezzel csak rontunk a helyzeten, bármennyit is fogyasztunk belőle. 

A haj egészségét továbbá lelki tényezők is befolyásolják: az erős stressz, túlterheltség, a tudat alatt nehezen feldolgozható események, élethelyzetek, terhelő konfliktusokkal és személyekkel való szembenállás mind-mind hajhullást és hajgyengülést okozhatnak. Ahogy lélekben gyengébbnek érezzük magunkat, ugyanez a hatás a hajunkon is megjelenhet. 

A hajvágás a szakember szerint a hajunk wellness fürdője: megkönnyíti, kisimultabbá, szebbé teszi azt, így ez olyan "beavatkozás", amit annak sem szabadna megspórolnia, aki hosszabb hajat szeretne. 

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.