Menü

A „modern” háziállat előnyei

Mire jó a kisállat mai világunkban? Sok mindenkinek ajánlott házi kedvenc tartása, de néhány szempontot mindenképpen érdemes mérlegelni azelőtt, mielőtt befogadók leszünk.

A háziállat fogalma az utóbbi évtizedekben jelentősen módosult és a klasszikus haszonállatétól jelentősen eltávolodott. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mai kisállatoknak ne lenne haszna, ez egyáltalán nem igaz, sőt.

A gyerekek körében általában nagyon népszerű valamilyen kisállat családba fogadása, a kedvenc elsősorban a kutya, amely négylábú favorit, de a macska, a tengerimalac, hörcsög is kedvelt. Ezek mellett a papagáj és a halak is gyakran előfordulnak a kiválasztottak listáján. Az ifjú állattartók sokat tanulhatnak kis kedvencük gondozása, ellátása során, de mindenképpen el kell érniük azt az érettségi szintet, amely lehetővé teszi, hogy tisztában legyenek a felelősség fogalmával. Legalább valamennyire, és tudják azt, hogy az állat nem játék, hanem élőlény, amelynek igényei vannak.

Az állatok ugyanakkor nemcsak a gyerekek fejlődésében játszhatnak szerepet, hanem az idősebbek életszínvonalát is emelhetik. Az állattartás remek magányűző, nemcsak a társaság miatt, hanem azért is, mert állandó elfoglaltságot, munkát jelent a gondozó számára. A felnőtt ember választása már elsősorban a kutyára és a macskára korlátozódik, emellett ők gyakran szereznek be menhelyről kedvencet. Nekik leendő állatuk életkorán érdemes elgondolkodniuk, nem biztos, hogy megfelelő választás mondjuk egy kölyökkutya, de a túl idős kedvenccel is problémák lehetnek, ha például szoros kötelék alakul ki a gazdával.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a lelki egyensúly mellett állattartással a fizikai egészségünkért is tehetünk.

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.