Menü

Ezt próbáld ki! - Triatlon

A triatlon fiatal sport, ugyanakkor népszerű is. Nehéz, elsősorban olyanoknak ajánlott, akiknek mindegyik sportágban van múltjuk, azonban gyerekek is elkezdhetik.

Az úszásból, kerékpározásból és futásból álló triatlonban több távon is rendeznek versenyeket. A különböző megmérettetések szabályai némileg eltérhetnek egymástól, ahogyan a távok és kategóriák is. Gyerekek is űzik.

A hosszú táv a legtöbb esetben 3,8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és egy maratoni futásból áll, azaz a végén 42.195 kilométert kell a versenyzőknek teljesíteni. A hosszú távú triatlont ironman-nek is szokás nevezni, az ettől hosszabb viadalokat pedig ultratriatlonnak.

A triatlonhoz természetesen speciális felkészültség szükségeltetik. Az úszást a legtöbb esetben nyílt vízben rendezik, sokszor tengerben, ami nem könnyíti meg az indulók dolgát. Nincs megkötve, milyen úszásnemben kell teljesíteni a távot, a legtöbben a gyorsúszást választják. A sebesség mellett azért, hogy a folytatásra kíméljék a lábukat. A két versenyszám között a triatlonosok depóznak (átöltöznek, felkészülnek, eljutnak az egyik szám céljától a másik rajtjáig, stb.), amelynek ideje szintén számít.

A úszást a kerékpározás követi, az eredeti triatlonban aszfaltos úton kell tekerni. Természetesen ennél a számnál is takarékoskodni kell az erővel.

A futás különösen nagy próba úgy, hogy már két versenyszám bent van az ember testében. Azt is meg kell tanulni, hogy váltsunk a biciklizésről a futásra a legjobban, leghatékonyabban.

A triatlon népszerűsége az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt, 2000 óta olimpiai versenyszám a sportág.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Hidegterápia, a fagyos egészség

Te hogyan bírod a hideget? Na, és a hideg zuhanyt? Na, és ha azt mondom, hogy sokkold a tested fagyos hideggel? Pedig kimondottan jó hatással lehet az egészségünkre. Íme a tudnivalók.

Hogyan vásároljunk tudatosan?

Különböző marketingfogásokkal, reklámokkal és akciókkal irányítanak bennünket vásárlás közben, akár a termék új és tetszetős csomagolásával, akár azzal, hogy melyik polcra tették, akár esetleges akciókkal, így, ha nem követjük szigorúan a listánkat, bizony könnyen elcsábulhatunk és a végeredmény: a tervezett vásárlási összeg sokszorosa a pénztárnál.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.