Menü

Krumpligombócok ebédre, egyszerűen

Ha szereted a túrógombócot, akkor ezt a receptet is kedvelni fogod! Előnye az előbbihez képest, hogy egyszerűbb és olcsóbb elkészíteni, ráadásul édes és sós ebédként is kiváló lehet.

Nálunk ezt az ételt gránicának hívja a család, de nagyon úgy tűnik, hogy ezzel rendhagyóak vagyunk, mert ez egyáltalán nem általános elnevezés. Mindenesetre ezt az étket nagyon szeretjük, mert mindössze néhány összetevőből áll. Íme a recept:

Végy annyi krumplit, amennyiből a családnak az ebédet készíteni szeretnéd. Mi egy kilót szoktunk felhasználni, de nagy fogyasztással számolunk. Pucold meg a krumplit és mosd meg, majd vágd kis kockákra, engedj rá annyi vizet, hogy éppen ellepje és főzd meg a burgonyát annyira, hogy könnyen törhető állaga legyen, kb. annyira, mint a krumplipürének. Krumplitörővel, nyomóval a fazékban törd össze a burgonyát, a vizet pedig semmiképp se öntsd le róla! Majd adj hozzá fokozatosan annyi lisztet, míg egy nagyon sűrű, gombócozható állagú masszát kapsz. Nyugodtan használjunk teljes kiőrlésű tönkölylisztet, tökéletesen fog működni, és sokkal egészségesebb a finomlisztnél.

Míg a masszánk kihűl (néha keverjük át, mert a krumpli jól tartja a hőt, de amíg forró, nem fogjuk tudni formázni), elkészíthetjük hozzá a prézlit, Pirítsunk olívaolajon zsemlemorzsát, én Norbi Update morzsát szoktam használni, mert ennek alacsonyabb a glikémiás indexe és magasabb a rosttartalma. Majd vizes kézzel formáljunk gombócokat a masszából, és hempergessük meg a pirított morzsában.

Ha édesen szeretnénk enni, akkor a pirított prézlihez keverjünk édesítőt (én a DiaWellness Negyedannyi ugyanannyi édesítőjét használom), valamint vaníliát, és tejföllel tálaljuk. A porcukor kedvelők az édesítőt őröljék meg kávédarálóban, és máris kész az egészséges, nulla kalóriás porcukor-helyettesítő. A sós változathoz készíthetünk pirított hagymát, vagy grillezett zöldségeket is. Sőt, ebben az esetben már a masszát is sózhatjuk-fűszerezhetjük óvatosan még a gombócozás előtt.

Jó étvágyat kívánunk!

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Horvátok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a következő, amelynek konyhájával megismerkedhetünk, a horvátoké. A népszerű ételeket a legtöbben ismerik, de nem árt, ha ezeket otthon is el tudjuk készíteni.

Ha nyár, akkor leves

A kánikulában mi sem esik jobban, mint egy hűsítő, jéghideg ital, viszont enni is kell valamit. Miért is ne lehetne mindkettőt egyszerre?

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Egészséges édesség

Ki ne álmodna egy olyan nassolnivalóról, amely egészséges, gyógyító hatása van, finom is és még édességnek is nevezheti? Az édességek igen csábítóak tudnak lenni, az emberek pedig olykor-olykor el is csábulnak, és a kosarukba teszik vásárlás közben a nyalánkságokat.

Ellenségünk a szénhidrát?

A zsír után most új ellenséget választott a fitneszipar. Igen, megint az ételek egyik fő összetevőjét, a szénhidrátot tesszük felelőssé minden egészségügyi problémáért. Lássuk csak, hogy is van ez!