Menü

Ingerlékeny és mentálisan kimerült a magyar

  • Dátum: 2015.10.07., 14:47

A magyar felnőttek 86%-a észlel magán bizonyos időközönként olyan tüneteket – ingerlékenység, feledékenység, mentális kimerültség – amelyek hátterében a romló agyi vérkeringés is állhat - derül ki a Trend Inspiráció Műhely reprezentatív felméréséből. A megkérdezettek nagy többsége ugyan fontosnak tartja az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, ám mindössze minden harmadik ember tesz csak erre irányuló lépéseket.

A Trend Inspiráció Műhely a közelmúltban felmérést végzett a témával kapcsolatban: arra keresték a választ, hogy mi magyarok mennyire tartjuk fontosnak egészségünket, és agyi vérkeringésünk fenntartását, illetve, hogy milyen gyakran érintenek minket a hétköznapokban olyan problémák, mint például az ingerlékenység, mentális kimerültség, feledékenység, alvászavarok, romló memória?

A kutatásból kiderül: a magyarok közel 90%-a tartja fontosnak az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, és magas arányban észlelnek magukon olyan tüneteket, amelyek az agy oxigénellátásának gyengülésére utalhatnak. „Ingerlékenységet a felnőttek 86%-a tapasztal magán valamilyen rendszerességgel, míg mentális kimerültségről 74%, feledékenységről pedig 72% számolt be” – mondta el dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus. Rámutatott arra is, hogy akiket valamilyen rendszerességgel érintenek a fenti problémák, közel 80%-ban élik meg stresszesen a hétköznapokat.

„Szomorú tény, hogy bár a megkérdezettek nagy többsége fontosnak tartja a szellemi teljesítőképesség megtartását és az agyi vérkeringés egészségét, nem látnak összefüggést e között és a fenti tünetek megjelenése között” – tette hozzá a szakértő, aki úgy gondolja, hazánkban az agyi egészség „kultúrája” nem alakult még ki, és a tüneteket sokan más problémának tulajdonítják.

A megkérdezettek 26%-a úgy gondolja, hogy a gyengülő memória a 40-50 éveseknél kezdődik először, 30%-a pedig úgy véli, hogy ez kizárólag az 50 év felettieket veszélyezteti. További 10% szerint 30 éves kor alatt is jelentkeznek ezek a tünetek, 16% szerint bármikor, 3% nem tudott válaszolni a kérdésre. „Mindössze 15%-uk gondolja csak úgy – helyesen –, hogy már 30 év felett is felmerülhet a gyengülő memória problémája. Ez ugyanis nem csak az idősebbeket érinti! Már 35-40 év felett romolhat az agyi vérkeringés, különösen a vaszkuláris rizikót jelentő társbetegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség, stb. – esetén. Mindez mentális kimerültséghez, ingerlékenységhez, gyengülő memóriához vezethet” – figyelmeztetett a neurológus, aki azt is kiemelte: egyre többen érik meg a 70-80 éves életkort, és korántsem mindegy, hogy mindezt milyen mentális állapotban élik meg.

„A magyar felnőttek mindössze 34%-a tesz valamit azért, hogy fenntartsa az agyi vérkeringés egészségét, pedig fontos a mentális edzés. Ha teszünk érte, agyunk fiatalabb is lehet a fizikai életkorunknál!” – jelentette ki dr. Vida Zsuzsanna PhD. A szakember a táplálkozás és a stresszoldást elősegítő rendszeres fizikai aktivitás mellett a ginkgo bilobát emelte ki. A páfrányfenyő levelének kivonata serkenti az agyi vérkeringést és hozzájárul a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához, az érhálózatra gyakorolt hatása miatt pedig a memóriát is javítja. „A hatóanyagból érdemes a minőséget választani, és tisztított, beállított ginkgo biloba kivonatot keresni.”

A ginkgo bilobával végzett klinikai vizsgálatok alapján a javasolt napi mennyiség 120-240 mg, ezt a mennyiséget 2-3 részletben javallott bejuttatni a szervezetbe”

Forrás, fotó:
redlemon

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.