Menü

Sok a magánorvos, de a gyermekellátásban még az állami vezet

  • Dátum: 2015.10.12., 14:16


Ha fogorvost vagy nőgyógyászt keresünk, könnyen találhatunk magunknak megfelelő magánintézményt. Más azonban a helyzet, ha ritkább szakterületről vagy akár gyermekgyógyászatról van szó. A közelmúltban elindult Orvoskereső adatbázisából az is kiderül, hogy jelentős az aránytalanság a magánorvosi rendelők területi eloszlásában: az oldalon regisztrált intézmények közel 2/3-a Budapesten található. Mit tehet tehát az, aki nem a fővárosban él és például gerincgyógyászhoz fordulna, de nem akar hosszan várni az állami ellátásra?
Évről-évre legalább 50%-kal nő a hazai magán egészségügyi intézmények forgalma. A kereslet jól látható növekedése egyrészt az OEP által nem, vagy várólistával, előjegyzési listával finanszírozott vizsgálatoknál, beavatkozásoknál tapasztalható, másrészt az állami egészségügy imidzsének drasztikus romlása eredményezi a magánellátások iránt fokozódó igényt.

A több mint 1000 intézményt és közel 4000 orvost tartalmazó Orvoskereső adatbázisából is kiderül, hogy a legtöbben nőgyógyászt, bőrgyógyászt, fogorvost keresnek fel magánrendelésen, ezek a szakterületek ugyanis kiemelkedő arányban vannak jelen az oldalon. Ezt követi a pszichológus, urológus, ultrahang-vizsgálat, ortopédia, szemészet, belgyógyászat, fül-orr-gégészet és kardiológia. Az ország ebben a tekintetben is erősen főváros-központú, az adatbázisban megtalálható összes intézmény közül 655 van Budapesten. A többi megye esetében az tapasztalható, hogy a lakosok és a magánrendelők száma messze nem áll arányban egymással.

Kevés a gyerekgyógyász, a hepatológus és a gerincgyógyász

Felnőtt reflexológus vagy hepatológus magánorvost egyedül Budapesten találhatunk, gerincgyógyász pedig Budapesten kívül csak Somogy megyéből van jelen az adatbázisban.


Érdekes adat, hogy országos szinten is rendkívül alacsony a gyermekgyógyászathoz kapcsolódó magán-szakrendelők száma. Minden jelenlévő szakterületet összeadva mindösszesen 84 intézmény található az adatbázisban. Gyermek diabetológust, gyermek nephrológust csak egy-egy intézményben érhetünk el, szintén kevés a gyermek allergológusok, de általában a magán-gyermekorvosok száma.

„A gyerekellátás még mindig az egyik legerősebb területe az állami egészségügynek, itt jól működik a körzeti orvosi rendszer, jó kapuőr funkciója van. A problémát a háziorvos jellemzően jól észleli és továbbítja a kórházi háttér felé a kis beteget” – mondta Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője.

A többi szakterület azonban nagy számban képviselteti magát az ország legnagyobb adatbázisára épülő Orvoskeresőben. A weboldal bárki által könnyen használható: kereshetünk rajta szakterület, orvos vagy rendelő szerint, beállítva lakhelyünket, és egyúttal időpontot is foglalhatunk.

Forrás:
prex.hu

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.