Menü

Túl az eufórián

Mi jellemző leginkább a párkapcsolati problémákra? Hogyan fordul át a szerelem gyűlöletté, és melyek a szeretet hiányának jelei? Ezúttal ezekre a kérdésekre keressük a választ, és igyekszünk a boldog párkapcsolat titkait is felfedni.

A kapcsolatok hanyatlása mögött legtöbben azt az okot látják, hogy a szerelem kihűlt, amivel együtt elmúlt a szenvedély is. A szakértők azt mondják, általában a szerelem állapota két évig tart, vagyis nem hiába érzik sokan ennek az érzésnek az elmúlását. Azonban sokan tévesen a kapcsolat elején tapasztalt eufórikus állapot visszaállítását várják, úgy érzik, e nélkül nem lehet boldog egy kapcsolat.

Azt is megállapíthatjuk, hogy a kapcsolat megromlásáért a felek mindig egymást hibáztatják, ezzel elfedik saját felelősségüket a problémák kialakulásában. Mindehhez még hozzájárul az őszinteséget mellőző rossz kommunikáció, valamint a gyerekneveléssel, illetve munkával kapcsolatos stressz.

És ezek csak a törzsét képezik azoknak a negatív folyamatoknak, melyek szép lassan tönkretesznek egy kapcsolatot. De mi az, ami ezekkel szemben szeretetteljessé és hosszútávon működőképessé teheti a kapcsolatokat?

Csupa olyan dolog, mely nem igényel szaktudást, nem igényel pénzt, és ott van az orrunk előtt, mert mindannyian ezekre vágyunk.

Alapvető dolgokról van szó, amelyek a kapcsolat elején még magától éretetődőek, de idővel elvesznek. Ilyen a kedvesség, konkrétabban megközelítve, az az alapvető hozzáállás, hogy értékeljük a társunkat. Ebből kiindulva pedig olyan dolgokat is megteszünk párunkért, melyekre mi nem vágyunk, de számára fontosak.

A türelem hiánya is felemészti a kapcsolatokat. Ez nem azt jelenti, hogy mindent eltűrünk, vagy arra várunk, hogy a másik megváltozzon. A szeretetből fakadó türelem elfogadó, vagyis a szeretetet nem attól teszi függővé, hogy a másik megváltozik-e a kedvünkért.

Természetesen sokan nem képesek a bocsánatkérésre és a megbocsátásra sem. Pedig ezek hiánya nem csak a kapcsolatot mérgezi meg, hanem magát az egyént is.

Aztán itt van még az udvariasság, amely általában természetes része a mások felé való hozzáállásunknak. Mégis idővel saját párunk esetében hagyunk fel az udvariasság, mint a szeretet egyik legalapvetőbb kifejező eszközének használatáról. Udvariasnak lenni egy párkapcsolatban annyit tesz, hogy felismerem a másik fél szükségleteit, és előzékeny módon segítem őt vágyai elérésében.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.