Menü

A fogadalmakon túl

A „holnaptól változtatok” mondat a legtöbb embernél visszajáró vendég, amely nagy elhatározással fogalmazódik meg, de legtöbbször hamar kipukkad, mint egy lufi.

Fogadalmak helyett inkább tervet készítsünk - javasolják a szakemberek. Persze nagyon fontos a motiváció, amely megágyaz a változtatásnak, de a siker kulcsa konkrét lépések meghatározásában áll. Nagy szavakkal dobálózva könnyen lelkesíthetjük önmagunkat, de ez az út rövid életű. Mi van hát a fogadalmakon túl? Ezzel a kérdéssel érdemes foglalkozni!

A fogyókúrákkal is az a baj, hogy általában túl nagy lépésben gondolkodunk, a változtatás nem lesz természetesen illeszkedő a mindennapjainkba, ezért idővel nem is lesz tartható. Az adott célt bontsuk kis lépésekre inkább, például az egészséges életmód fényében, válasszuk a lépcsőzést a lift helyett. Ez nagyon közhelyes és semmitérő példának tűnhet, de a lényeg a fokozatosságon van.

Ha sikerült konkrét, kisebb célokat (eredmények, határidők) kitűznünk, fontos, hogy mankókat is keressünk magunknak. Ha ismerjük magunkat, tudjuk, mik a gyengéink, milyen kifogásokra hivatkozunk előszeretettel. Ezekre érdemes előre, tudatosan készülni. Például ha elkezdünk sportolni, de tudjuk magunkról, hogy a kezdeti lelkesedés után hajlamosak vagyunk feladni, keressünk valakit, aki velünk együtt sportol és ezáltal a húzóerőnk lesz, ha csökken a motivációnk.

Az erős tiltások sem vezetnek általában eredményre, ezek ellen a legtöbb ember zsigerből fellázad, vagyis a tiltó elhatározások eleve kódolják a tilalom megszegését. Fontos a motiváció, de ne csak a lelkesedés legyen az egyetlen hajtóereje fogadalmainknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.