Menü

Az egészséges életmódra nevelés már a pocakban kezdődik

A menzareform idején, amikor az óvodákat is érinti az étkezés egészségesebbé tétele (vagy legalábbis a törekvés), felmerül a kérdés, hogy mikor kell elkezdeni az egészséges életmódra nevelést? Természetesen többfajta nézőpont van. A szülők egy része azt vallja, hogy majd a gyermek eldönti, hogy mit szeret, mit eszik, s mi a jó neki. Valamint hogy az egészséges étkezést nem szabad erőltetni, és a várandósság idején például nem javasolják a kismamáknak, hogy óvatosan bánjanak például a finomliszt és a cukor fogyasztásával, amennyiben nem jelentkezik a terhességi cukorbetegség.

Pedig az egészséges életmódra nevelés már a nulladik naptól kezdődik. Nagyon nem mindegy, hogy milyen anyagokat, tápanyagokat juttat az édesanya a szervezetén keresztül a kisbabájának, később pedig a gyermek azt veszi természetesnek, amit a szüleitől, a családban lát már egészen kicsi kortól kezdve. Ha otthon nem természetes, hogy egészséges ételeket fogyasztunk, csak halvány próbálkozásként felvillantjuk a lehetőséget a gyermekünknek, akkor jóval kisebb az esélyünk, hogy szeretni fogja azokat.

Amennyiben viszont ebben nő fel és ehhez szokik hozzá, akkor ez lesz számára az átlagos és a természetes, ugyanúgy, ahogy más gyerekeknek a csoki és a cukorka. Mindez persze nem azt jelenti, hogy teljesen tiltani kellene a kicsiktől az édességeket, a rágcsálnivalókat, vagy az egyéb, nem éppen egészséges ételeket. Azzal csak az ellentétes hatást váltjuk ki, és fokozzuk benne a vágyakozást. „A tiltott gyümölcs mindig édesebb” – ebben az esetben esetleg szó szerint.

Itt is érvényes, hogy a példamutatással tehetünk a legtöbbet, ezt viszont minél előbb elkezdjük, annál jobb. Amennyiben fontos számunkra a gyermekünk egészsége, akkor érdemes ezen minél előbb elgondolkodni. Manapság, amikor minden negyedik kisgyermek túlsúlyos, ez a kérdés égetőbb, mint azt elsőre sejthetnénk.

Sajnos a gyerekkori elhízást hajlamosak a szülők félvállról venni. „Majd kinövi!” – szinte minden szülő ezt állítja, majd azzal nyugtatják magukat, hogy a növésben lévő gyermeket kínzás lenne diétáztatni. Tény és való, hogy ha túlsúlyos csemete van a családban, akkor az azt jelzi: valószínűleg az egész családnak változtatnia kell. Nem várhatjuk el a gyermektől, hogy kimaradjon a családi csokievésből, és okosan magától belássa, hogy ő nem fogyaszthat belőle. Hanem közös összefogás szükséges ebben az esetben.

Fotó: flickr.com, fényképezte: Leonid Mamchenkov

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?