Menü

Nem elég a mozgás, kell hozzá energia is

Sokszor hangoztatott tétel, hogy az egészséges életmód több összetevős dolog. Az aktív élet mellett a helyes táplálkozást is magában foglalja. Ezt mindenki tudja, de azt már sokan nem, hogy ez pontosan mit is jelent.

A legfontosabb tipp a kiegyensúlyozott a táplálkozás, azaz mindenből csak korlátozott mennyiséget, napi több részletre elosztva. Az értékes fehérjék beviteléről nem szabad megfeledkezni, ahogyan arról sem, hogy komolyabb megterhelés estén a szénhidrát tartalékokat is fel kell tölteni.

A szénhidrátok nemcsak az energia szempontjából fontosak, a szervezet pihenésében, regenerációjában is szerepet játszanak.

Ami a zsírokat illeti, a telített zsírsavakat, és különösen a transz-zsírsavakat általában illik elkerülni, az esszenciális zsírsavaknak viszont pozitív a hatásuk.

A sportolóknál fontos a megfelelő antioxidánsbevitel. Különösen azoknak, akik még kezdők, azaz szervezetük nincs hozzászokva a terheléshez, ugyanakkor az edzettebbek sem hagyhatják figyelmen kívül a terhelés okozta stresszt. Antioxidáns-forrás többek között a C, az A és az E-vitamin.

Ha eldöntöttük azt, hogy milyen mozgásformát részesítünk előnyben, nem árt utánaolvasni annak, hogy az adott sporthoz, milyen táplálkozás illik, esetleg szakemberhez fordulni. Ugyanakkor a fenti alapvető szabályok betartása a hobbisportolók jelentős részénél elegendő kell, hogy legyen.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.