Menü

Tervezze meg télen a nyaralását!

A legtöbb ember egyelőre azon gondolkodik, hogy kinek mi legyen a karácsonyi ajándék, noha még az is ritka, ha nem csak az advent elején, vagy éppen 1-2 héttel karácsony előtt kezdenek el tervezni. Pedig érdemes még ennél is előrébb szaladni, például egészen nyárig: ilyenkor jóval kedvezményesebben juthatunk hozzá a nyaralásokhoz, mint később. S hogy mi ennek az oka?

A statisztikák szerint legtöbben április-május környékén szervezik meg a nyári üdülésüket. Ez azonban kevésbé kedvező a hoteleknek, az utazási irodáknak, valamint a légi-, vagy buszos utazásokat szervező társaságoknak. Hiszen úgy kevesebb a mozgásterük a tervezésre, az előzetes igényfelmérésre, a szezon megszervezésére. Minél jobban tudnak előre gondolkodni, annál könnyebben oldják meg a rendeléseket, szervezik meg a munkavállalói létszámot, tervezik meg a fejlesztéseket, stb. Ezért szívesen adják olcsóbban az utakat azoknak, akik "segítenek nekik" az előre gondolkodásban.

A következő információk a repülővel indulóknak lehetnek hasznosak. A repülőjegyek érezhetően olcsóbbak, ha jelentősen előre gondolkodunk, de természetesen az sem mindegy, milyen időszakra tervezünk. A szünetek, ünnepnapok környékén például jóval többe kerülhetnek a jegyek. Míg bizonyos holtidőszakokban kedvezményesebben tudunk vásárolni, de van, hogy ez csak a hónap 1-1 hetét jelenti.

A rutinosak azt állítják, hogy nem érdemes sokáig nézelődni sem: a jegyár-kalkuláló algoritmus állítólag még azt is meg tudja figyelni, hogy egy IP-címről hányszor nézték meg a jegyeket, vagy milyen időpontokat figyeltek eddig. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudjuk biztosan, de tény, hogy akár egy-egy éjszaka alatt is sokat változhatnak a jegyárak. A klasszikus légitársasági akcióknak pedig ne dőljünk be feltétlenül: bár elsőre lehet, hogy olcsóbbnak tűnnek az árak, na de mihez képest…? Ha rendszeresen figyeljük a repülőjegyek árait, akkor még az is lehet, hogy ebben az időszakban sokkal drágábbak a jegyek, és csak ehhez képest kapunk meghatározott kedvezményt. Tudják, olyan ez, mint amikor az üzletek a kuponos napok előtt emelnek árat. A légitársasági klubtagság viszont hasznos lehet, főleg akkor, ha többször is kívánunk utazni, de néhány esetben egyszeri repülésre is megéri kiváltani, mert több a kedvezmény összege, mint a klubtagság díja.

És végül az utolsó kérdés, hogy érdemes-e utazási irodával utazni, vagy olcsóbb, ha saját magunk intézkedünk? Nos, néhány esetben ki lehet fogni jó áru kedvezményes nyaralásokat az utazási irodáknál, vagy esetleg last minute jegyeket. Foglalás előtt azonban érdemes pontos összehasonlítást végezni, legalább szállás- és utazásköltséget nézni, mert ha ügyesen szervezünk, akkor bizony olcsóbban jöhet ki a saját szervezés, és sokkal inkább a saját képünkre szabhatjuk a nyaralásunkat. Persze a kényelem kedvelői inkább az utazásszervezőket válasszák, mert van, akinek megér egy kis többletköltséget, ha intézkednek helyette, ezt is meg lehet érteni.

Nem utolsó sorban pedig azért is lehet jó húzás már ilyenkor nyaralást tervezni, mert hosszú időn át motiválni tud minket a kitűzött cél. Könnyebb elviselni a téli hónapokat, vagy a hosszú, munkával töltött napokat akkor, ha biztosan tudjuk: nyáron vár minket a tenger, vagy a kirándulás.

Fotós: Nyisztor Adrienn
1. kép: Riomaggiore, Cinque Terre, Olaszország
2. kép: Norvégia felett

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?