Menü

Ezt próbáld ki! - kosárlabda

A kosárlabda elődei több ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberiség történetében, de a sportág modern formája alig több mint száz éves. Ma a világ egyik legnépszerűbb játéka. Játék és látvány – talán ez a kettősség adja a modern kosárlabda iszonyatosan nagy népszerűségét. A világ egyik legismertebb labdajátékáról van szó, amely komplex, egyben szórakoztató és látványos. Kevés sport tudja ezt egyszerre felmutatni. Nem csoda, hogy a kosárlabda az elmúlt évtizedekben az összes kontinenst meghódította.

A játék elődei elődei tehát régóta léteznek az amerikai kontinensen, az olmékok, a maják és az aztékok mind rendelkeztek kosárlabdához hasonló szabadidős, vagy akár vallási/kulturális jelentőséggel bíró időtöltéssel. A kosárlabda ma ismert formája a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki. Először valódi kosár volt a célpont, aztán szépen fokozatosan formálódott a játék, s annak szabályai.

Ebben a sportágban egyszerre van szerepe az ügyességnek és az erőnek, bár eltérő arányban (hiszen az Egyesült Államokban és Európában némileg eltérnek a szabályok és a játék felfogása), mégis máig ez az egyik legnagyobb érdekessége.

A mai kosárlabda komoly állóképességet igényel, emellett a versenysportot tekintve meghatározott minimális fizikai paramétereket. Emiatt a „kicsiknek”, hacsak nem „extraügyesek”, nem ajánlott, ugyanakkor az amatőr formáját természetesen bárki élvezettel játszhatja. A kosárlabda utcai változata a streetball, amely saját hangulatával és kultúrájával külön életet él anyasportágától, de szintén nagyon dinamikus játék.

Motivációs tippek téli futáshoz

Mint sok minden másnak az életben, a futásnak is egyik legfőbb alapját képezi a motiváció. Sport nélkül nehezen létezik kiegyensúlyozott étrend is, mivel ez a kettő kéz a kézben jár. Télen még nehezebb elindulni, mert hideg van és sötét, ráadásul esik a hó. Hogyan lépjünk mégis ki az ajtón?

Idén tényleg sportolni kezdek!

Hányszor fogadtunk meg ehhez hasonlókat, és hányszor adtuk fel már az első vagy a második héten?

Így viselkedj edzőteremben!

Kaptál edzéstervet, vettél edzőruházatot, van időd, kialakítottál egyfajta napirendet, esetleg társaságod is lett, - pár barátod vagy barátnőd, aki elkísér-, minden adott egy kiadós edzéshez, figyelsz a megfelelő étrendre, minden megvan! Vagy mégsem?

A foci a konyhában kezdődik?

A mai sztárfocisták étrendje szigorú elvekre épül. A sporttáplálkozás fejlődött, a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem “teljesítményséfeket” alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy győztes formát és magas teljesítményt segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak, s egyre nagyobb figyelmet kapnak a mérkőzések utáni gyulladáscsökkentő ételek is.

Spinning, az a bizonyos gyilkos mosoly

Ha szereted a kerékpározást, de a hűvös időben már nem merészkedsz ki a szabadba, netán túl unalmasnak tartod a szobabicikli tekerését egyedül, viszont minden vágyad, hogy formás lábaid legyenek? Akkor feltétlen ki kell próbálnod ezt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot! A következőkben elárulok pár érdekes dolgot róla, hátha kedved kapsz hozzá és végre nem csak gondolatban, hanem gyakorlatban is elindulsz az edzőterem felé.