Menü

Ezt próbáld ki! - kosárlabda

A kosárlabda elődei több ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberiség történetében, de a sportág modern formája alig több mint száz éves. Ma a világ egyik legnépszerűbb játéka. Játék és látvány – talán ez a kettősség adja a modern kosárlabda iszonyatosan nagy népszerűségét. A világ egyik legismertebb labdajátékáról van szó, amely komplex, egyben szórakoztató és látványos. Kevés sport tudja ezt egyszerre felmutatni. Nem csoda, hogy a kosárlabda az elmúlt évtizedekben az összes kontinenst meghódította.

A játék elődei elődei tehát régóta léteznek az amerikai kontinensen, az olmékok, a maják és az aztékok mind rendelkeztek kosárlabdához hasonló szabadidős, vagy akár vallási/kulturális jelentőséggel bíró időtöltéssel. A kosárlabda ma ismert formája a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki. Először valódi kosár volt a célpont, aztán szépen fokozatosan formálódott a játék, s annak szabályai.

Ebben a sportágban egyszerre van szerepe az ügyességnek és az erőnek, bár eltérő arányban (hiszen az Egyesült Államokban és Európában némileg eltérnek a szabályok és a játék felfogása), mégis máig ez az egyik legnagyobb érdekessége.

A mai kosárlabda komoly állóképességet igényel, emellett a versenysportot tekintve meghatározott minimális fizikai paramétereket. Emiatt a „kicsiknek”, hacsak nem „extraügyesek”, nem ajánlott, ugyanakkor az amatőr formáját természetesen bárki élvezettel játszhatja. A kosárlabda utcai változata a streetball, amely saját hangulatával és kultúrájával külön életet él anyasportágától, de szintén nagyon dinamikus játék.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.

Miért olyan nehéz elkezdeni sportolni?

Mindnyájunk fejében él egy kép arról, hogyan festenénk, ha minden nap, órákat töltenénk sporttal. Sokan valóban ezt teszik, mások elkezdik és megunják. De mi az oka annak, hogy olyan nehéz rászánni magunkat az állandó testmozgásra?