Menü

Ezt próbáld ki! - kosárlabda

A kosárlabda elődei több ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberiség történetében, de a sportág modern formája alig több mint száz éves. Ma a világ egyik legnépszerűbb játéka. Játék és látvány – talán ez a kettősség adja a modern kosárlabda iszonyatosan nagy népszerűségét. A világ egyik legismertebb labdajátékáról van szó, amely komplex, egyben szórakoztató és látványos. Kevés sport tudja ezt egyszerre felmutatni. Nem csoda, hogy a kosárlabda az elmúlt évtizedekben az összes kontinenst meghódította.

A játék elődei elődei tehát régóta léteznek az amerikai kontinensen, az olmékok, a maják és az aztékok mind rendelkeztek kosárlabdához hasonló szabadidős, vagy akár vallási/kulturális jelentőséggel bíró időtöltéssel. A kosárlabda ma ismert formája a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki. Először valódi kosár volt a célpont, aztán szépen fokozatosan formálódott a játék, s annak szabályai.

Ebben a sportágban egyszerre van szerepe az ügyességnek és az erőnek, bár eltérő arányban (hiszen az Egyesült Államokban és Európában némileg eltérnek a szabályok és a játék felfogása), mégis máig ez az egyik legnagyobb érdekessége.

A mai kosárlabda komoly állóképességet igényel, emellett a versenysportot tekintve meghatározott minimális fizikai paramétereket. Emiatt a „kicsiknek”, hacsak nem „extraügyesek”, nem ajánlott, ugyanakkor az amatőr formáját természetesen bárki élvezettel játszhatja. A kosárlabda utcai változata a streetball, amely saját hangulatával és kultúrájával külön életet él anyasportágától, de szintén nagyon dinamikus játék.

A barátság hatása az egészségre

Családi környezetben lenni, barátságokat kötni annyira hozzátartozik az életünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle. Nem azzal a céllal szerzünk barátokat, hogy jobb legyen az egészségünk, pedig akár ez is lehetne az oka. Mutatjuk, miért.

Edzés a nyaralás alatt? Na ne...

A nyaralás elsősorban a pihenést jelenti, a hétköznapi mókuskerékből való kiszakadást, azonban létezik a vakációnak nagyon sok fajtája, akár aktív, akár passzív kikapcsolódást keresünk. Akik ekkor sem szeretnének ellustulni, vagy kiesni a formájukból, nekik szánjuk elsősorban ezeket a sorokat.

Védjük meg magunkat!

Magyarországon kevésbé ismert az eskrima harcművészet, pedig nagy segítséget nyújthat, akár a mindennapjainkban is. Gondoltál már arra, hogy mit tennél akkor, ha megtámadnak az utcán? Tudnád higgadtan kezelni az esetet? Le tudnád szerelni a támadót? Ha a kérdésekre a válasz nem, akkor most tarts velem és ismerd meg az eskrimát.

Slackline – avagy egy sokoldalú extrém sport

Hogy mi is az a slackline? Sport, szórakozás, kikapcsolódás, pihenés, egy szóval egy összetett, új mozgásforma.

Fitt, túrós receptekkel a jó formáért

Túrópiskóta, túrónokedli, túró alapú pizza és társaik. Melyikhez milyen túrót válasszunk? Ha a diéta vagy fitness világban mozogsz, már észrevehetted, hogy a túrót milyen előszeretettel iktatják az étrendbe.Cikkünkben áttekintjük, miért olyan népszerű a túró a fitnesz világában és néhány közkedvelt, túróval szénhidrát csökkentett, fehérje növelt étel receptjét is közöljük.