Menü

Ezt próbáld ki! - kosárlabda

A kosárlabda elődei több ezer évvel ezelőtt jelentek meg az emberiség történetében, de a sportág modern formája alig több mint száz éves. Ma a világ egyik legnépszerűbb játéka. Játék és látvány – talán ez a kettősség adja a modern kosárlabda iszonyatosan nagy népszerűségét. A világ egyik legismertebb labdajátékáról van szó, amely komplex, egyben szórakoztató és látványos. Kevés sport tudja ezt egyszerre felmutatni. Nem csoda, hogy a kosárlabda az elmúlt évtizedekben az összes kontinenst meghódította.

A játék elődei elődei tehát régóta léteznek az amerikai kontinensen, az olmékok, a maják és az aztékok mind rendelkeztek kosárlabdához hasonló szabadidős, vagy akár vallási/kulturális jelentőséggel bíró időtöltéssel. A kosárlabda ma ismert formája a 19. század végén az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki. Először valódi kosár volt a célpont, aztán szépen fokozatosan formálódott a játék, s annak szabályai.

Ebben a sportágban egyszerre van szerepe az ügyességnek és az erőnek, bár eltérő arányban (hiszen az Egyesült Államokban és Európában némileg eltérnek a szabályok és a játék felfogása), mégis máig ez az egyik legnagyobb érdekessége.

A mai kosárlabda komoly állóképességet igényel, emellett a versenysportot tekintve meghatározott minimális fizikai paramétereket. Emiatt a „kicsiknek”, hacsak nem „extraügyesek”, nem ajánlott, ugyanakkor az amatőr formáját természetesen bárki élvezettel játszhatja. A kosárlabda utcai változata a streetball, amely saját hangulatával és kultúrájával külön életet él anyasportágától, de szintén nagyon dinamikus játék.

Négy ok, amiért a nyáron sem hagyhatod abba az edzést

Konditerembe jársz? Esetleg aerobikozol? Úszol? Valami egyéb sportot űzöl? Néhány sportegyesület a nyári szünidő alatt szünetelteti az edzéseket is, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell időt fordítanod magadtól is a mozgásra. Íme, négy érv, hogy miért éri meg edzened a nyár folyamán.

Mit sportoljak? – III. A futás

Mostanában a futás reneszánszát éli, de még mindig vannak, akik nehezen szánják rá magukat. Pedig, az egyik legrugalmasabban űzhető testmozgás.

Mit sportoljak? – II. Jóga

Bár a jóga egyesek szerint csak pihenés, nem sport, mégis megdolgoztat annyi izomcsoportot, mint egy aerobik edzés. A testi egészség mellett, pedig a lelki egészségre is rendkívül jó hatással van.

Fáj és befeszült? Ezért nagyon jók a vény nélküli izomlazító krémek

Az izomfájdalom vagy mozgásszervi fájdalom a mozgás kerüléséhez, rossz tartáshoz, ami aztán még erősebb fájdalomhoz vezet. Egy hatékony izomlazító krém ezért nem csak gyors enyhülést hoz, de a hosszabb távú problémák megelőzésében is a segítségedre lesz.

Félmaraton fél lábbal – avagy „Mi a fenét keresek én itt?”

"Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél."