Menü

Óvatosan a vitaminhiánnyal!

A vitaminhiány sokáig csak rejtett problémaként lappang, és könnyen lehetséges, hogy jó ideig nem is érzékeljük a hatását – vagy legalábbis nem tudunk róla. Kimutatni sem olyan egyszerű, bár már léteznek erre vonatkozó átfogó vizsgálatok, és bizonyos természetgyógyász módszerekkel is sikeres felfedezést tehetünk.

Az viszont biztos, hogy érdemes odafigyelni a testünk jelzéseire. Ha például indokolatlanul fáradtak vagyunk, megnövekszik az alványigényünk, a hangulatunk változékonnyá válik, ingerlékenyebbek vagyunk, az mind-mind a vitaminhiány tünete lehet. A legtöbb embernek például tudomása sincs róla, hogy a letörtség és a depresszió milyen szoros összefüggésben áll a vitaminhiányos állapottal. Természetesen egyéb tüneteket is felfedezhetünk: a haj, a bőr, a körmök, valamint a szem jó indikátorai szervezetünk állapotának.

A tél közeledtével nem is olyan egyszerű pótolni a vitaminokat. Figyeljük meg, hogy milyen ételeket kívánunk, hogyan változik akár hirtelen is az ízlésünk, valamint a kívánalmunk bizonyos élelmiszerek irányába, mert a testünk sokszor ösztönösen tudja, hogy mire van szükségünk. Emellett próbáljunk piacról, házi forrásból beszerzett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mert ebben jóval több lehet a vitamin. Továbbá növeljük a rostbevitelt is!

Ezen túl érdemes beszerezni valamilyen testre szabott vitaminkészítményt is. Gondos odafigyeléssel válogassunk: vizsgáljuk meg annak eredetét, valamint hogy mennyi szintetikus anyagot tartalmaz, és milyen mértékben vannak benne az egyes vitaminok. Itt is igaz ugyanaz, mint az élelmiszereknél: ha nem megfelelően választunk, akkor lehet, hogy többet árt, mint használ. Sajnos az emberek még nemigen tudják, milyen szempontok alapján jó készítményt választani, ezért ajánlatos megbízható forrást keresni. Ez természetesen nem, vagy nem csak a gyógyszertár lehet: számos bioboltban, internetes egészségáruházban árulnak kiváló vitaminokat.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.