Menü

Mi az a köszvény?

Mindenki hallott már köszvényes emberről, ha máshol nem, történelmi, vagy irodalmi tanulmányai során. A köszvény akkor kínozta a leginkább az embereket, amikor még az orvostudomány nem tudta pontosan, hogy miről van szó. Köszvényes volt többek között Nagy Sándor, VIII. Henrik és Charles Darwin is. Csak a 19. század második felében ismerték fel a betegség kiváló okát, s ekkortól kezdték el kutatni igazi hátterét.

A köszvény (Arthritis urica) a purin (egyfajta szerves vegyület) lebontásának túlterheltségéből eredő betegség. A megbetegedés az ízületeket érinti, mely először főként a láb öregujj ízületén jelentkezik, ennek neve podagra. A köszvény lefolyása egymást követő hullámokban történik és a húgysavkristályok lerakódásához vezet különféle végtagok ízületeiben és szöveteiben. Az urátkicsapódás az ízületek közelében zajlik, főként hideg és pH-változás hatására. A lerakódás az ízület egészét érinti, az ízületi porcokat, az ízületi tokot és az ízülethez tartozó csontvégeket egyaránt, valamint hosszú távon veseelégtelenséget okozhat.” - írja a Wikipédia.

A köszvény tehát igen súlyos, komoly fájdalmat okozó, és komoly potenciális következményekkel járó betegség, szerencsére megvan a gyógyításának, kordában tartásának a módja. Gyógyszeres terápiával lehet a húgysav szintjét kezelni, emellett diétával is remek eredmények érhetőek el az állapot romlásának megelőzésében. Mit szabad, illetve ajánlott fogyasztani?

Például sok folyadékot, de jók a tejtermékek (kivéve a sajt), a mandula, a gesztenye, a kókusz, illetve a legtöbb, zöldség és gyümölcs. (Utóbbiak esetében is érdemes utánanézni a kivételeknek!). Az alkoholt mellőzni kell, ahogyan a kávé és teafogyasztás is ellenjavallt, továbbá egy sor élelmiszer a füstölt húsoktól kezdve a földimogyoróig.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?