Menü

Be van oltva elbutulás ellen?

  • Dátum: 2015.11.26., 09:22

A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat vezetésével egy nagyszabású program valósult meg az elmúlt 7 hónapban, azzal a céllal, hogy egy több lépésből álló program keretében felhívják a társadalom figyelmét a demenciával élő személyekre, a demencia korai felismerésének lehetőségeire, a komplex gondozás fontosságára.

Az öregedés természetes részeként kezelik a szellemi hanyatlást, noha a korral együtt járó feledékenység és a – szakkifejezéssel – demencia között óriási a különbség. A demenciával kapcsolatban kevés ismeret és sok tévhit él a köztudatban. A hiányos ismeretekkel részben összefügg, hogy gyakori a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés, kirekesztés, ami jelentősen késlelteti a segítségkérés időpontját. Pedig a diagnózis korai felállítása nemcsak a beteg és a család számára lenne fontos, hanem az ellátórendszer számára is.

A program részeként áttekintették a demenciáról és a demenciával élőkről rendelkezésre álló ismereteket. Ennek során a kutatók olyan adatokhoz jutottak, amelyekből az eddigieknél jóval pontosabb képet alkothatnak a betegség hazai kiterjedtségéről. Az így kapott eredményekkel, az érintett magyarországi népességre vonatkozó, további átfogó kutatási programokat sikerült megalapozni.

A program része volt továbbá a tájékoztatás, hogy minél többen megismerjék a demencia fogalmát, kórlefolyását és tisztában legyenek azzal, honnan kérhetnek segítséget. A tájékoztató sorozat keretében az ország 14 településén 26 alkalommal tartottak hozzátartozói fórumokat, ún. Alzheimer Cafét, ahol a résztvevők egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása közben – rövid ismeretterjesztő előadást követően – kötetlen beszélgetések során oszthatták meg egymással tapasztalataikat, továbbá a témához kapcsolódó kérdéseikre is választ kaphattak az előadótól.

A szakemberek tájékoztatása során 350, főként a szociális és az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakembert készítettek fel arra, hogy képesek legyenek felvilágosítást adni és szakszerű támogatást nyújtani, valamint, hogy megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról. Ennek köszönhetően a jövőben 350 magas szinten képzett munkatárs segítheti a demens személyeket és az érintett családokat. Tervezik olyan tanácsadó pontok felállítását is, amelyek könnyen elérhetőek lesznek a segítségre szorulók számára.

A projekt megkezdett programjai a fenntartási időszakban is országszerte folytatódnak.

A programról további információ a www.inda.info.hu honlapon olvasható.

Forrás, fotó:
Trinity

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.