Menü

Lidl Egészségmegőrzési Index: A magyarok 85%-a csak ingyenes szűrővizsgálaton vesz részt

  • Dátum: 2015.11.26., 09:20

A Lidl Helló egészség! programja helybe viszi az ingyenes szűrővizsgálatot a dolgozóinak

Tízből nyolc ember, noha tisztában van a megelőzés fontosságával, csak ingyenes szűrővizsgálatokra megy el – derül ki a vállalat által megrendelt reprezentatív kutatáson alapuló Lidl Egészségmegőrzési Indexből. A Lidl Magyarország az adatokból kiindulva úgy döntött: ingyenes szűrőprogramot indít dolgozóinak. A Helló egészség! program keretében egy speciálisan erre a célra kialakított szűrőkamion járja körbe az országot. A korszerűen felszerelt kamion egy év alatt az áruházlánc mind a 164 üzletéhez elmegy, így munkatársaik munkaidőben, kényelmesen fordíthatnak időt az egészségük megőrzésére.

A Lidl Egészségmegőrzés Index keretében a magyarok egészségmegőrzéssel kapcsolatos attitűdjeit és viselkedését térképezte fel a Lidl Magyarország. A magyarok saját bevallásuk szerint jellemzően évente (38%) vagy kétévente (33%) járnak szűrővizsgálatokra. Az arányt a nők javítják: körükben magasabb az évente szűrésen részvevők aránya (45%). A férfiak fele ezzel szemben kétévente vagy még ritkábban jár szűrésre, 18%-uk pedig egyáltalán nem vesz részt vizsgálaton. A kor, az iskolai végzettség és a lakóhely is befolyásolja az aktivitást, hiszen a 18-29 évesek közel egynegyede, a 8 általánost végzettek egyötöde, míg a Kelet-magyarországi régióban élők 18 százaléka soha nem járt még szűrésen. A Lidl Egészségmegőrzési Index arra is rámutat, hogy a magyar felnőtt lakosság kétharmada részt venne egy munkáltató által szervezett és finanszírozott szűrésprogramon.

Milyen gyakran jár szűrővizsgálatokra? (Forrás: Lidl Egészségmegőrzési Index; Ipsos Healthcare, 2015)

A kutatás eredményeinek kiértékelése és a dolgozói igények felmérését követően döntött úgy a Lidl Magyarország felelős vállalatként, hogy ingyenes szűrőprogramot indít munkatársai számára.

„Magyarországon egyedülálló akcióra vállalkoztunk akkor, amikor a Helló egészség! program bevezetése, szűrőkamionunk útnak indítása mellett döntöttünk. A program ugyanis a Lidl minden egyes dolgozója számára munkaidőben nyújt olyan komplex, fontos és nagy értékű szűrővizsgálatokat teljesen ingyenesen, amelyek segítenek abban, hogy akár komoly betegségeket is idejekorán felismerjenek” – hangsúlyozta a program indulásakor tartott sajtótájékoztatón Kassai Csaba, a Lidl Magyarország gazdasági ügyvezető igazgatója.

A program sikere érdekében a Lidl valamennyi áruházában Egészség Nagyköveteket képeztek ki a dolgozók közül. Az ő feladatuk a szűréseknek a helyi koordinálása, népszerűsítése munkatársaik körében, illetve az egészséges életmóddal kapcsolatos informálás és helyi programok kialakítása.

A legkorszerűbb orvostechnikai eszközökkel felszerelt egészségügyi szűrőkamion az elkövetkező egy évben valamennyi Lidl áruházhoz eljut majd. A szűrésre jelentkező dolgozókon 6 fős orvosi csapat végez menedzserszűrésekről ismert komplex vizsgálatokat, többek között labor-, szemészeti-, szájüreg-, radiológiai-, bőrgyógyászati-, kardiológiai vizsgálatot és BMI mérést. Az orvosok, természetesen a legnagyobb diszkrécióval, segítenek az eredmények értelmezésében és személyes konzultáción tesznek javaslatot az esetlegesen szükséges lépésekre.

A szűrőprogram első állomása szigetszentmiklósi logisztikai központ volt, ahol a kutatás eredményeit, a szűrőkamiont és az egyes vizsgálatok legfontosabb tudnivalóit Győrfi Pál mutatta be. A szóvivő maga is támogatja ezt az egészségmegőrző programot, hiszen magánemberként is ismeri a szűrések fontosságát és részt is vesz rajtuk, valamint a munkájából adódóan is látja és tapasztalja, hogy a megelőzés hiánya miatt is kialakulható súlyos betegségek és szövődményeik mennyi vészhelyzetet eredményezhetnek.

„A Lidl egészségügyi szűrőprogramja az egyik legátfogóbb vállalati program a dolgozók egészségmegőrzése érdekében, és kívánom, hogy egyre több cég ismerje fel ennek fontosságát” – mondta Győrfi Pál a sajtótájékoztatón.

Forrás, fotó:
LIDL Magyarország

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.