Menü

A takarékosság öröm

A pazarlás olyan, mint a testsúly: mindig megfogadjuk, hogy odafigyelünk rá, hosszú távon valahogy mégsem sikerül fenntartani az életmódunkban eltervezett pozitív változtatást. Pedig a hangsúly épp itt van. A hosszú táv és a fenntarthatóság a kulcsa annak, hogy egészségesen és hosszú generációkon keresztül élhessünk még a Föld nevű bolygón.

Miről is van szó? Természetesen arról, hogy a nyugati ember sokkal, de sokkal többet fogyaszt (vásárol) annál, mint amire valójában szüksége van. Sokan persze ezt kapásból letagadják, hogy pazarolnának, de ha jobban belegondolunk... Na, ugye! Elég csak arra a szemétmennyiségre gondolni, amelyet az ember nap, mint nap hétről hétre ürít. Jobb esetben szelektíven...

Kutatások szerint kontinensünkön az élelmiszerek mintegy fele végzi a kukában. Ez durva statisztika, és szinte kivétel nélkül mindenki kiveszi belőle a részét. A megoldás nehéz ügy, hiszen a világban szinte minden arra ösztönöz, hogy vásárolj és fogyassz. Persze egyáltalán nem lehetetlen. Aki még nem űzi, annak érdemes kipróbálni a tudatos bevásárlást, valamint a tudatos főzést. Megtervezni, hogy mi készül majd a héten és ahhoz mik a hozzávalók, bevásárlólistát írni, stb...

De nem csak az élelmiszert pazaroljuk. Ott van például a víz, amelyet úgy fogyasztunk, mintha kifogyhatatlan erőforrás lenne. Általában a konyhában, a fürdőszobában és a mellékhelyiségben is több víz folyik le annál, mint amennyi megengedett lenne.

Bőven van takarékoskodási lehetőség az árammal kapcsolatban is. Ha átgondoltunk, hol tudunk visszafogottabbak, ügyesebbek lenne, tervezzünk és cselekedjünk. Nemcsak a pénztárcánkban marad több, bolygónknak is jót teszünk, mindezzel együtt ráadásul plusz örömet okozhatunk magunknak.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.