Menü

Tippek túléléshez

Ahogy öregszünk, egyre nagyobb eséllyel lesz valamilyen egészségügyi problémánk. A kockázatokat azonban csökkenthetjük, nem kell semmi extra dologra gondolni. Az extra az, ha hosszútávon tudjuk tartani vállalásainkat. Ezek: kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás.

Az alapvető életmódbeli tanácsok mellett számos kisebb praktika akad, olyan, amelyek segítségével növelhetjük esélyünket a közép- és időskori egészséges életre. Itt van mindjárt a munka. Az most bután hangzik, hogy nem szabad túlzásba vinni, de ha másképp fogalmazunk, könnyű belátni a tanács igazságtartalmát. Akár ülő, akár fizikai munkát végzünk, próbáljunk odafigyelni a pihenésre, és ami nagyon fontos: a megfelelő mennyiségű alvásra.

A kiegyensúlyozott táplálkozást már említettük, ez a fontos tápanyagok bevitele és a káros élelmiszerek mellőzése mellett azt is jelenti, hogy tartjuk a napi étkezések sorrendjét, ritmusát.

A dohányzás veszélyeiről, kockázatairól szinte felesleges külön szót ejteni, ahogyan az alkoholbevitel mennyiségének csökkentése is erősen ajánlott.

Hazánkban különösen gyakori probléma a kisebb, vagy akár nagyobb egészségügyi problémák elbagatellizálása. Ez nem jó taktika, inkább vizsgáltassuk ki magunkat feleslegesen, mert a késlekedés súlyos következményekkel járhat.

A valódi közösségi élet fontosságát a mai internetes világban érdemes kiemelni. Ne hagyjuk leépülni távolabbi családi és baráti kapcsolatainkat, még akkor se, ha ez külön erőfeszítésbe kerül.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.