Menü

Családi pizza házilag

Mint tudjuk, a pizza alapvetően nem tartozik az egészséges ételek közé. Ennek oka főként a tésztában lévő fehérliszt, valamint a sok esetben cukorral kiegészített pizzaszósz. Mindez azért is sajnálatos, mert sok gyermek és felnőtt kedvence, nem csak Olaszországban… Szerencsére mint a legtöbb étel, ez is átalakítható egészségessé, és így máris nem kell lemondanunk róla. Próbálja ki receptünket, amellyel az egész család jól fog lakni! Nem csak a mennyiség miatt: az egészséges ételek a magasabb rosttartalom miatt sokkal laktatóbbak.

A pizzatésztát többféleképpen is elkészíthetjük: a robotgép dapasztókarával, vagy kézzel is összekeverhetjük, de segítségül hívhatjuk a kenyérsütőt is. Gyúrjuk össze az alábbiakat: 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 125 g zabliszt, 50 g búzasikér, 6 evőkanál olívaolaj, 5 teáskanál himalájasó, 360 ml víz, 1 csomag porélesztő. Ha kész, akkor kelesszük meleg helyen, vagy kelesztőtálban, amíg elkészítjük a szószt.

A pizzaszószt is állítsuk össze saját kezűleg, így sokkal ízesebb és egészségesebb lesz, cukor és mesterséges adalékanyagok nélkül. Egy doboz sűrített paradicsomhoz adjunk hozzá egy kis konzervnyi kockázott paradicsomot - de még jobb, ha van otthon saját készítésű paradicsomlevünk, vagy tudunk ilyet venni a piacon. Ezt főzés közben fűszerezzük be: adjunk hozzá sót, oreganót, bazsalikomot, chilit és/vagy házi "Erős Pistát" (csípős paprikakrémet), bőven fokhagymát, és bio sómentes vegetát, majd forraljuk össze.

Egy nagyobb tepsit (lehetőleg a sütő méretével megegyezőt) béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a tésztát. Kiváló ötlet, ha van egy pici fa, vagy műanyag hengerünk, amivel a tepsiben tudjuk kinyújtani a tésztát, így pontosan akkora méretű lesz, amire szükségünk van. Közepes hőfokon süssük elő, szúráspróbával ellenőrizhetjük, hogy meddig érdemes. Amikor a tészta még puha, nem teljesen sült, de már nem ragad, akkor ráhelyezhetjük az elősütés közben összeállított feltéteket.

Tehetünk rá mindenféle zöldséget: borsó, répa, kukorica, bab, nyers vöröshagyma, kalifornai paprika, és bármi más, amit találunk otthon. Ha húsos változatot készítünk, akkor ajánlott frissen daráltatni a húst a hentesnél (ez mindig egészségesebb, mint a készen kapható csomagolt darált húsok), ezt vajon megsütve összekeverhetjük a szósszal, és együtt a pizzára tehetjük.

A tetejére reszeljünk trappista sajtot, de az ínyencek kipróbálhatják a cheddar sajtot is, aminek sötétebb színe a kalifornai paprikával együttesen nagyon gusztusos kinézetet ad majd a pizzának - a fantasztikus ízekről nem is beszélve.

Jó étvágyat kívánunk!

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?

Egészséges édességek

Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás egyet jelent azzal, hogy kizárjuk a finom ételeket, különösen az édességeket. De ennek nem kell így történnie. Ha pár dolgot megváltoztatunk az étkezési szokásainkkal kapcsolatban, akkor továbbra is fogyaszthatjuk a kedvenc édességeinket.