Menü

Családi pizza házilag

Mint tudjuk, a pizza alapvetően nem tartozik az egészséges ételek közé. Ennek oka főként a tésztában lévő fehérliszt, valamint a sok esetben cukorral kiegészített pizzaszósz. Mindez azért is sajnálatos, mert sok gyermek és felnőtt kedvence, nem csak Olaszországban… Szerencsére mint a legtöbb étel, ez is átalakítható egészségessé, és így máris nem kell lemondanunk róla. Próbálja ki receptünket, amellyel az egész család jól fog lakni! Nem csak a mennyiség miatt: az egészséges ételek a magasabb rosttartalom miatt sokkal laktatóbbak.

A pizzatésztát többféleképpen is elkészíthetjük: a robotgép dapasztókarával, vagy kézzel is összekeverhetjük, de segítségül hívhatjuk a kenyérsütőt is. Gyúrjuk össze az alábbiakat: 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 125 g zabliszt, 50 g búzasikér, 6 evőkanál olívaolaj, 5 teáskanál himalájasó, 360 ml víz, 1 csomag porélesztő. Ha kész, akkor kelesszük meleg helyen, vagy kelesztőtálban, amíg elkészítjük a szószt.

A pizzaszószt is állítsuk össze saját kezűleg, így sokkal ízesebb és egészségesebb lesz, cukor és mesterséges adalékanyagok nélkül. Egy doboz sűrített paradicsomhoz adjunk hozzá egy kis konzervnyi kockázott paradicsomot - de még jobb, ha van otthon saját készítésű paradicsomlevünk, vagy tudunk ilyet venni a piacon. Ezt főzés közben fűszerezzük be: adjunk hozzá sót, oreganót, bazsalikomot, chilit és/vagy házi "Erős Pistát" (csípős paprikakrémet), bőven fokhagymát, és bio sómentes vegetát, majd forraljuk össze.

Egy nagyobb tepsit (lehetőleg a sütő méretével megegyezőt) béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a tésztát. Kiváló ötlet, ha van egy pici fa, vagy műanyag hengerünk, amivel a tepsiben tudjuk kinyújtani a tésztát, így pontosan akkora méretű lesz, amire szükségünk van. Közepes hőfokon süssük elő, szúráspróbával ellenőrizhetjük, hogy meddig érdemes. Amikor a tészta még puha, nem teljesen sült, de már nem ragad, akkor ráhelyezhetjük az elősütés közben összeállított feltéteket.

Tehetünk rá mindenféle zöldséget: borsó, répa, kukorica, bab, nyers vöröshagyma, kalifornai paprika, és bármi más, amit találunk otthon. Ha húsos változatot készítünk, akkor ajánlott frissen daráltatni a húst a hentesnél (ez mindig egészségesebb, mint a készen kapható csomagolt darált húsok), ezt vajon megsütve összekeverhetjük a szósszal, és együtt a pizzára tehetjük.

A tetejére reszeljünk trappista sajtot, de az ínyencek kipróbálhatják a cheddar sajtot is, aminek sötétebb színe a kalifornai paprikával együttesen nagyon gusztusos kinézetet ad majd a pizzának - a fantasztikus ízekről nem is beszélve.

Jó étvágyat kívánunk!

5 egyszerű tipp az egészséges irodai táplálkozáshoz

Biztosan szembesültél már azzal a problémával, hogy a pörgős mindennapok során nemhogy egészségesen táplálkozni, de általában pár egészségtelen falatot bekapni sincs idő. Íme, pár egyszerű, életmódváltóknak kötelező tipp, amivel nem csak időt spórolhatsz, de az egészségedért is tehetsz, ha irodai étkezésről van szó!

Egyszerű pástétomok, krémek - dobjuk fel a vacsorát!

Gyakran komoly fejtörést jelent egy háziasszony számára a hétköznap esti főzőcske, hiszen ilyenkor az egész család számára laktató, gyors és egyszerű ételekre van szükségünk. Ebben is segítünk!

Tények és tévhitek a cukorról

A legtöbben ördögtől valónak tartják a cukrot, főleg, ha diétáról van szó. Nézzünk meg pár tévhitet, amit gyakran hallhatunk.Vajon van mögöttük igazság? Kiderül a cikkből!

Alma és az egészség viszonya

Igaznak bizonyul az a mondásunk, miszerint:„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”. Hiszen, számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Őseink gyógyszerként használták, több nép mitológiájában is megjelenik, illetve a Bibliában is kulcsszerepet kapott. De, most nézzük meg, mit is kell tudnunk erről a gyümölcsről.

Tavaszi méregtelenítés

A hosszú tél után bevett szokás, hogy a természet megújulásával mi is megújuljunk kicsit, amit a szervezet méregtelenítésével érhetünk el. Nézzük is meg, hogyan!