Menü

Nyersen, sütve és főzve

Tele van antioxidánsokkal, egészséges, télen is könnyű hozzájutni, ráadásul a kisgyermekeknek is adható. Mi az?

Hát persze, hogy a cékla, amely – hiába borzong a kedves olvasók egy része – csak elsőre hangzik szörnyűen. Sokan manapság is ellenérzéseket táplálnak a cékla iránt, pedig ha a dolgok mögé néznének, könnyedén felülbírálhatják lesújtó véleményüket. Mi most megadjuk az esélyt nekik - és a céklának is!

„A cékla (Beta vulgaris subsp. Vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény. A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté. Lippai János a vörös, fehér és sárga változatát is leírta. A modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el. A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a májanyagcsere-folyamatait szabályozza.” - írja a növényről a Wikipédia.

A cékla tehát remek „egészség-forrás” a téli időszakban, amikor még inkább szükségünk van a vitaminokra. Előnye, hogy sokféleképpen fogyasztható, leve akár más zöldségekével is keverhető. Ehető nyersen, főzve és sütve is, kismamáknak és kisbabáknak egyaránt ajánlott táplálék.

A céklát számos remek recept dolgozza fel, érdemes utánaolvasni, utánakérdezni, mert nemcsak egészséges, hanem ízletes ételt hozhatunk segítségével létre.

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Jókat enni mindenki szeret, de megfőzni nincs mindig idő. Ebből a problémából élnek meg annyira jól az éttermek, és azok a kifőzdék, amelyek hétköznap kifejezetten azért vannak nyitva, hogy a gondterhelt, fáradt emberek betérhessenek egy tál főtt ételre, ami még viszonylag megfizethető árban van. Mégis sokkal jobban vágyunk egy nehéz hét után otthoni ízekre.

A gluténérzékenység rejtett tünetei

A gluténnal összefüggő betegségek mindegyike meglehetősen összetett, az egész szervezetet érintő problémák. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek, és bármely életkorban jelentkezhetnek. Egyeseknél a jelek észre sem vehetőek, mások számára viszont megkeseríti a mindennapokat. Kezelése egyelőre csak a gluténmentes étrenddel megoldható, ezt egész életen át tartani kell. Ha a következő tüneteket érzékeled magadon, ajánlom, hogy egy szakembert keress fel és konzultálj vele!

A nagy kávékörkép – 2. rész

Latte és tejeskávé közt mi a különbség? Mi a risretto, és mi lehet a mocha? Egy kis magyarázat, hogy legközelebb már tudatosabban menjünk fogyasztani a kedvenc kávénkat.

A fahéj hatása szervezetünkre

Szeretjük meghitt, kellemes illatát, amellyel ünnepi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. De nem csak az illata miatt lehet jó és hasznos a fahéj, emellett még számtalan előnyös tulajdonsága is van, amiket nem árt tudnunk.

A nagy kávékörkép – 1. rész

Ha unod a gyors instant kávékat, és kipróbálnál valami újat, érdemes előtte tisztában lenni néhány alapfogalommal.