Menü

Forrósodik a talaj a lábunk alatt

Pontosabban a Föld, amely az elmúlt három évtizedben kimutathatóan melegedett. A nyarak egyre többször szélsőségesen tikkasztóak, ennek pedig következményei vannak.

A szélsőséges, tartós kánikula aktuális és komoly következménye, hogy bizony sokan halnak meg idő előtt. A forróság és a halálozás közötti összefüggés újdonság, mégis égető gond, hiszen a statisztikák, mérések és különböző következtetések, kutatások szerint az elmúlt három évtized nyarai voltak a legforróbbak az előző két évezredben.

Az egyik kutatást, annak módszereit és az eredményeket az Environmental Research Letters szaklapban tették nemrég közzé. A nyarak egyre többször forróak, a szélsőséges meleg többféle betegség, egészségügyi probléma esetében emeli olyan szintre a kockázatot, amely már mérhető mértékű negatív tendenciát jelent.

A témában rengeteg más kutatás is létezik, és olyan módszerek, amelyek segítségével a mérőműszerek előtti időszak klímájára lehet következtetni. Természetesen nem lehet egészen pontosan felmérni a mondjuk ezer évvel ezelőtti részletes éghajlati viszonyokat, ugyanakkor ezek a vizsgálatok egyre hatékonyabbak, így egyre világosabban mutatják, hogy mi történik, mi a tendencia.

Az adatok azt támasztják alá, amelyet ma már nem sokan tagadnak: a felmelegedés emberi tevékenység következménye, azaz a mi általunk előidézett üvegházhatás okozza. Az utóbbi 30 évben tapasztalt viszonyok mindenképpen erre engednek következtetni. A következményekkel is tisztában vagyunk, most arra kell megadni a pontos válaszokat: mit kell és mit érdemes tennünk.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.