Menü

Méregtelenítés? Minek?

A különböző méregtelenítő kúrákkal nincs baj, ha nem veszélyesek az egészségre. Igaz, azt is tudni kell, hogy általában nem is segítenek.

A napjainkban jól csengő méregtelenítő kúrák az esetek nagy részében üresek és még szerencsések vagyunk, ha nem ártalmasak. Az egész iparág azon alapul, hogy gyakran előforduló, „népbetegségnek” számító tünetek megszüntetését célozza. Emésztési zavarok, elhízás, túlsúly, magas vérnyomás – a népesség jelentős részénél előfordulnak ezek a problémák, így a piac máris kész. Az említett kúrák úgy reklámozzák magukat, hogy ezekre az a bajokra megoldást kínálnak.

Nos, megoldás van, de általában nem úgy, ahogyan ezek a „gyógymódok” működnek. Az említett, nagy lendülettel reklámozott béltisztítás, máj- és vesetisztítás nagy általánosságban voltaképpen eredménytelen és értelmetlen tevékenység.

Mint említettük, a tünetekre létezik megoldás, például rostdús, kiegyenlített táplálkozással. Ha pedig komolyabb a probléma, a „tisztító” megoldások még nagyobb eséllyel lehetnek egészségre ártalmasak.

A különböző diéták elnevezése szintén megtévesztő, hiszen méregtelenítésről nincs szó, ugyanakkor a táplálkozás megreformálása (több zöldség és gyümölcs, kevesebb cukor, zsír) hatásos lehet.

A placebohatás persze működhet és az emberek bizony százalékánál mérhető hatásfokot képes előidézni. Ugyanakkor vigyázni kell, nehogy egészségünkre ártalmas dologgal próbáljunk javítani szervezetünk állapotán.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.