Menü

Miért együnk datolyát?

Nemcsak azért érdemes előnyben részesíteni ezt a gyümölcsöt, mert finom, hanem azért is, mert jelentős energiatartalommal bír, és sokféle vitamint tartalmaz.

Hazánkban a datolyát főként szárított formában fogyasztják, nagyon kellemes csemege, amely magas rosttartalma miatt jó hatással van bélrendszerünk működésére. Vegetáriánusoknak és kevés húst fogyasztóknak kifejezetten ajánlott a datolya fogyasztása, mivel szárított és friss gyümölcs formájában is nagyon jó vas illetve magnézium forrás szervezetünk számára. Továbbá a következő értékes vitaminokat is tartalmazza: A1, B1, B2, B3.

Amikor datolyát vásárolunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy ne legyen glükózsziruppal bevonva a gyümölcs, egyébként e nélkül is rendkívül ízletes és édes nassolnivalóról van szó. S mint ilyen, fogyni vágyóknak nem ajánlott gyakori fogyasztása. Viszont ugyanezen tulajdonsága miatt a sportolóknak kifejezetten érdemes előnyben részesíteniük a datolyát. Ugyanis a magas cukortartalma miatt gyors energiaforrása lehet szervezetünknek, amelyre például erőteljes fizikai igénybevételkor van szükségünk.

Tehát alapvetően egy egészséges nassolnivalóról van szó, amely tartalmaz értékes tápanyagokat szervezetünk számára, ugyanakkor magas glikémiás indexe miatt gyakori fogyasztása hozzájárulhat a zsírok raktározódásához, súlygyarapodáshoz.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Grillszezon-nemcsak húsimádóknak!

Bár a kerti grillezés, tárcsán sütés összekapcsolódik nálunk a gondosan bepácolt húsokkal, szalonnasütéssel, ám nem feltétlen kell kizárólag húsos fogásokban gondolkodni, a vegetáriánusoknak is jutnak finom falatok egy kerti partin. Tűzzünk néhány vegetáriánus ételt a nyársra!

Rostban gazdag ételek

A növényi rostok a szervezet számára nem hasznosítható anyagok közé tartoznak, fogyasztásuk mégis elengedhetetlen azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni. Mutatok pár ötletet, ha nem tudod, hogyan fedezd a napi rostbeviteledet.

Mindennapi, egészséges kenyerünk

Sok rémhírt hallani, hogy színezik a teljes kiőrlésű kenyeret, kakaóval. Ha az ember nem olvassa el az összetevők listáját a kenyér csomagolásán, akkor könnyen lehet, hogy egy színezett fehér lisztes kenyeret emel le a polcról. Az egészség pedig, amúgy is drága…vagy talán mégsem az?

Egészséges édességek

Sokan azt hiszik, az egészséges táplálkozás egyet jelent azzal, hogy kizárjuk a finom ételeket, különösen az édességeket. De ennek nem kell így történnie. Ha pár dolgot megváltoztatunk az étkezési szokásainkkal kapcsolatban, akkor továbbra is fogyaszthatjuk a kedvenc édességeinket.