Menü

Egyelőre nyerésre állunk a bacikkal szemben

A baktériumokról az átlagembernek rögtön valamilyen megbetegedés ugrik be, pedig ez rossz általánosítás, hiszen szervezetünkben rengeteg jótékony fajta lakozik. Ezek nemcsak nem károsak, hanem éppenséggel pozitív hatásúak, vagy akár nélkülözhetetlenek is lehetnek számunkra.

A baktériumok más fajtái ugyanakkor betegségeket okozhatnak, az enyhétől a súlyosig és kezelés nélkül akár halált is előidézhetnek. Az orvostudomány már rég kifejlesztette a védekezést, de a munka nem áll le, hiszen a baktériumok mutálódnak, amelyekre mindig, újra és újra válaszolni kell. Az immunrendszerünk persze felveszi a harcot velük, de sok esetben szüksége van a külső segítségre, amelyet különböző antibiotikumok formájában kapunk. Természetesen az sem mindegy, hogy immunrendszerünk milyen állapotban van.

Antibiotikumból sok fajta létezik, ezek másféleképpen pusztítják az adott baktériumot, vagy épp állítják le annak szaporodását.

Mint említettük, a baktériumok állandó változásban vannak és erre az orvostudománynak reagálnia kell, a jelenlegi módszerek, gyógyszerek a jövőben könnyedén válnak hatástalanná bizonyos kórokozókkal szemben. A baktériumok hihetetlenül „találékonyak” az őket elpusztító mechanizmusokkal szemben, ugyanakkor szerencsére az ember egyelőre lépéselőnyben van ebben a szervezetünkön belül zajló háborúban.

Ehhez a küzdelemhez mi úgy tudjuk hozzátenni a magunkét, hogy figyelünk a személyes higiéniára, és környezetünk tisztaságára.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!