Menü

Műételek tömkelege a boltokban

Noha úton-útfélen bíztatnak minket az egészséges táplálkozásra, egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Ha egészségtudatos emberként betérünk egy élelmiszerboltba, igencsak kevés olyan étel akad, amit nyugodt szívvel tudunk a kosarunkba tenni. A tudatos táplálkozás-napló nem épp vidám helyzetjelentése következik az élelmiszerüzletek háza tájáról.

A boltban gyakorlatilag nem lehet ennivalót kapni – rendszeresen beszélgetünk erről otthon a párommal. Túlzás lenne? Nem hiszem. Amikor elkezdtem egészségesen táplálkozni, eleinte csak arra figyeltem oda, hogy ne legyen hizlaló az ennivaló, amit a kosaramba teszek. Már ekkor is jelentős nehézségekbe ütköztem, ugyanis ilyesmit alig kapni az átlagos üzletekben. Próbáltam a diétás, valamint a zöldség-gyümölcs részlegeken válogatni, több-kevesebb sikerrel.

Arra hamar rájöttem, hogy a címkéknek nem szabad mindent elsőre elhinni, mert egészségesnek beállított „fitnesz” gabonapehely tele van cukorral, és hasonló képet mutat a többi élelmiszer is: lehet, hogy kerül bele egy kis zab, teljes őrlésű liszt, vagy valamivel csökkentik a cukortartalmat, de még mindig nem sokkal jobbak ezek a termékek a többinél, ha valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni.

Még elszomorítóbb a helyzet, ha olyan ételeket keresünk, amelyek nincsenek tele tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, vagy az édesítőszerek káros fajtáival. Hiába hirdeti itt is a felirat, hogy pl. tartósítószer- és színezékmentes az étel – igen, ez lehet, de tartalmaz sok más káros adalékanyagot, így hát nem jutunk sokra a megnyerő reklámmal, ha jobban utána olvasunk a termék tartalmának.

Gyakran éreztem úgy magam az üzletekben, hogy állok a hatalmas sorok közepén, de szinte alig akad olyan étel, amit örömmel vásárolok. Az sem nyugtat meg, hogy tudom: a zöldségeket, gyümölcsöket is olyan szerekkel kezelik, amiktől gyorsabban és egyenletesebben érnek, persze ez az ízhatásban is jelentkezik az odafigyelők számára.

Szép lassan elkezdtünk egy másik utat választani, távolabb a boltoktól, de felkeresve minél több hiteles kistermelőt, vállalkozót. Szerencsére a tendencia nekünk kedvez – nem csak mi kezdtünk el visszatérni a hagyományos ételekhez, klasszikus ízekhez. Mára megtaláltuk a piacon azokat az árusokat, akiknek megbízunk a zöldség- és gyümölcstermésében. Felleltük a sajtkészítőket, akik füstaroma helyett valódi füstöléssel, és ízesítők helyett valódi zöldségekkel, fűszerekkel ízesítik a sajtokat. A fehérített lisztek helyett az ellenállóbb tönkölyt választottuk, és még sorolhatnánk. Egészségesebbnek és fittebbnek érezzük így magunkat.

De azt sem árt tudatosítani, hogy mindez egy folyamat. Igen, mi is szoktunk még boltba járni – ha nem is akkora örömmel, mert vannak még dolgok a fogyasztási palettánkon, amit nem tudunk házi forrásokból beszerezni. De a háztartási szerek, kozmetikumok nagy részét is hitelesebb, és persze egészségesebb forrásokból igyekszünk beszerezni. Megszoktuk, hogy a boltoknak csak egy-egy pontjait érintjük, és már csak kíváncsiságból olvassuk el az új termékek feliratait – a legtöbb esetben csalódunk, hisz az élelmiszeripar nem tud mást szem előtt tartani, mint a profitot. De más a helyzet a házi forrásból származó ételeknél: érdekes módon a valódi ízek megunhatatlanok, sőt a termékeket és a vásárlást kísérő kedves, személyes szavak is emelik azok minőségét.

Hátráltató szokásaink bűvkörében

Bizonyára tudjuk magunkról, ha rossz szokások rabjai vagyunk. Ezek nemcsak látványosak és sokszor taszítóak, de az egészségünkre is károsak lehetnek. Továbbá azzal is tisztában lehetünk, hogy jobb lenne ezektől megszabadulni, de eddig nem éreztünk magunkban kellő erőt hozzá.

A szívből jövő hála dupla öröm

Számos kutatás bizonyította, hogy a hála gyakorlása az egyik leghatékonyabb dolog az érzelmi és a pszichológiai jólét tekintetére nézve. Egy 75 évig tartó megfigyelésben kimutatták, hogy a hála a legerősebb indikátora a boldog életnek. Hasznos lenne ezt az érzést többet gyakorolni a mindennapokban is nem csak egy röpke pillanatig az ünnepek ideje alatt.

Segítség! Nincs időm magamra!

Nem ismeretlen a jelenség, hogy nincs időnk magunkra, mert mindig van mit csinálni, a tennivalók listáján mi magunk vagyunk az utolsó pont, és a nap végén mindig a „Majd holnap” kategóriába soroljuk magunkat. S ez így megy éveken keresztül. Mégis mit tehetünk ennek megváltoztatására?

Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?

Jókat enni mindenki szeret, de megfőzni nincs mindig idő. Ebből a problémából élnek meg annyira jól az éttermek, és azok a kifőzdék, amelyek hétköznap kifejezetten azért vannak nyitva, hogy a gondterhelt, fáradt emberek betérhessenek egy tál főtt ételre, ami még viszonylag megfizethető árban van. Mégis sokkal jobban vágyunk egy nehéz hét után otthoni ízekre.

Mindent a pszichikai éhségről

Sokan észre sem veszik, de a szó szoros értelmében habzsolják az életet. Majd jön az önsanyargatás, lelkiismeret-furdalás és ez egy spirálon keresztül újra és újra visszatérő jelenséggé válik. Hogy mi áll ennek az ördögi körnek a hátterében? Erre a következőkben fény derül.