Menü

Műételek tömkelege a boltokban

Noha úton-útfélen bíztatnak minket az egészséges táplálkozásra, egyáltalán nincs könnyű dolgunk. Ha egészségtudatos emberként betérünk egy élelmiszerboltba, igencsak kevés olyan étel akad, amit nyugodt szívvel tudunk a kosarunkba tenni. A tudatos táplálkozás-napló nem épp vidám helyzetjelentése következik az élelmiszerüzletek háza tájáról.

A boltban gyakorlatilag nem lehet ennivalót kapni – rendszeresen beszélgetünk erről otthon a párommal. Túlzás lenne? Nem hiszem. Amikor elkezdtem egészségesen táplálkozni, eleinte csak arra figyeltem oda, hogy ne legyen hizlaló az ennivaló, amit a kosaramba teszek. Már ekkor is jelentős nehézségekbe ütköztem, ugyanis ilyesmit alig kapni az átlagos üzletekben. Próbáltam a diétás, valamint a zöldség-gyümölcs részlegeken válogatni, több-kevesebb sikerrel.

Arra hamar rájöttem, hogy a címkéknek nem szabad mindent elsőre elhinni, mert egészségesnek beállított „fitnesz” gabonapehely tele van cukorral, és hasonló képet mutat a többi élelmiszer is: lehet, hogy kerül bele egy kis zab, teljes őrlésű liszt, vagy valamivel csökkentik a cukortartalmat, de még mindig nem sokkal jobbak ezek a termékek a többinél, ha valóban egészségesen szeretnénk táplálkozni.

Még elszomorítóbb a helyzet, ha olyan ételeket keresünk, amelyek nincsenek tele tartósítószerekkel, adalékanyagokkal, vagy az édesítőszerek káros fajtáival. Hiába hirdeti itt is a felirat, hogy pl. tartósítószer- és színezékmentes az étel – igen, ez lehet, de tartalmaz sok más káros adalékanyagot, így hát nem jutunk sokra a megnyerő reklámmal, ha jobban utána olvasunk a termék tartalmának.

Gyakran éreztem úgy magam az üzletekben, hogy állok a hatalmas sorok közepén, de szinte alig akad olyan étel, amit örömmel vásárolok. Az sem nyugtat meg, hogy tudom: a zöldségeket, gyümölcsöket is olyan szerekkel kezelik, amiktől gyorsabban és egyenletesebben érnek, persze ez az ízhatásban is jelentkezik az odafigyelők számára.

Szép lassan elkezdtünk egy másik utat választani, távolabb a boltoktól, de felkeresve minél több hiteles kistermelőt, vállalkozót. Szerencsére a tendencia nekünk kedvez – nem csak mi kezdtünk el visszatérni a hagyományos ételekhez, klasszikus ízekhez. Mára megtaláltuk a piacon azokat az árusokat, akiknek megbízunk a zöldség- és gyümölcstermésében. Felleltük a sajtkészítőket, akik füstaroma helyett valódi füstöléssel, és ízesítők helyett valódi zöldségekkel, fűszerekkel ízesítik a sajtokat. A fehérített lisztek helyett az ellenállóbb tönkölyt választottuk, és még sorolhatnánk. Egészségesebbnek és fittebbnek érezzük így magunkat.

De azt sem árt tudatosítani, hogy mindez egy folyamat. Igen, mi is szoktunk még boltba járni – ha nem is akkora örömmel, mert vannak még dolgok a fogyasztási palettánkon, amit nem tudunk házi forrásokból beszerezni. De a háztartási szerek, kozmetikumok nagy részét is hitelesebb, és persze egészségesebb forrásokból igyekszünk beszerezni. Megszoktuk, hogy a boltoknak csak egy-egy pontjait érintjük, és már csak kíváncsiságból olvassuk el az új termékek feliratait – a legtöbb esetben csalódunk, hisz az élelmiszeripar nem tud mást szem előtt tartani, mint a profitot. De más a helyzet a házi forrásból származó ételeknél: érdekes módon a valódi ízek megunhatatlanok, sőt a termékeket és a vásárlást kísérő kedves, személyes szavak is emelik azok minőségét.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!