Menü

Doppingolás gyógyszerrel

Megdöbbentő bejelentéssel sokkolta rajongóit és a sportszeretőket Marija Sarapova orosz teniszezőnő. Mi az a meldonium?

Sokan azt hitték, hogy az orosz sztár váratlanul meghirdetett sajtótájékoztatójának témája visszavonulása lesz. Ez sem lett volna átlagos bejelentés, de Sarapova nem erről beszélt, hanem arról, hogy megbukott egy doppingteszten. Óriási volt a meglepetés.

A világklasszis teniszezőnő mintájában a meldonium nevű szert mutatták ki az Australian Open alatt. A meldonium idén január elsején került fel a doppinglistára, a Mildronate nevű gyógyszer tartalmazza. Sarapova is ezt szedte. De miért, mire jó ez a gyógyszer?

A Mildronate elnevezésű gyógyszert szív és érrendszeri megbetegedésekre írják fel. Fokozza a vérkeringést, véráramlást a szervezetben, emellett az izomműködést és növelést is segíti. Érdekesség, hogy Sarapova mellett rengeteg sportoló szedi, ez onnan derül ki, hogy az év eleje óta sokan mások is buktak a szerrel.

A szívgyógyszer nyílván teljesítmény fokozó hatása miatt volt vonzó a profi sportolóknak, akiket viszont előre értesítenek egy új szer tiltólistára való felvételéről, ezét is érthetetlen a lebukás. Ez bizony nagy hiba, rámehet Sarapova karrierje, arra viszont jó, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a különböző gyógyszerekkel való doppingolásra.

Azt ugyanis nyilván feltételezhetjük, hogy a több tucat meldoniummal lebukott sportoló nem mind szívbeteg (Sarapova ezzel védekezett), ahogyan az is valószínű, hogy a profik sokféle gyógykészítményt használnak, nem rendeltetésszerűen.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.