Menü

Webkonferenciát tartottak az endometriózisról

A Róbert Kórház webkonferenciát tartott március 16-án az endometriózisról, melynek tanulságos videóanyaga bárki számára elérhető az intézmény honlapján. A beszélgetés vezetője Ördög Nóra volt, aki - mint a legújabban megjelent könyve is igazolja - maga is megküzdött azért, hogy édesanya lehessen. A két órás beszélgetésből kiderül: az endometriózis valóban teherbeesést nehezítő tényező (a meddőségek akár 30%-ában is ez a betegség állhat), de van remény. A nőket érintő betegség kezelhető és menedzselhető, azonban komoly szakértelem és komplex szemlélet szükséges hozzá.

Ezt az átfogó nézőpontot igyekezett bemutatni az ingyenesen megtekinthető online beszélgetés, amely rávilágított, hogy nem csupán az egészségügyi, gyógyszeres és műtéti kezelés fontos, hanem az életmódváltás, valamint a lelki tényezők kezelése is.

No de mi is az az endometriózis? Egy olyan nőket érintő probléma, melynek során erős kismedencei fájdalom lép fel, főként a menstruáció idején, amely természetesen messze túlmutat a szokásos görcsökön. Ennek oka, hogy a szövet a nemi hormonok hatására megvastagodik, így a menstruációs vér nem tud megfelelően távozni, valamint gyulladásos molekulákkal teli folyadék gyülemlik fel. Ezek körbeveszik a kismedence szerveit, pl. a méhet, a petevezetéket, és ezzel negatív irányba befolyásolják azok működését, pl. elromlik a méh pulzatilis mozgási rendszere. A másik ok, amiért teherbeesési nehezítettség lép fel, hogy a betegség miatt a szexuális együttlét is fájdalmas lehet.

A kezelés módja igen sokrétű. Létezik például gyógyszeres terápia, de nagyon fontos, hogy a nő ez esetben is jó szakemberhez kerüljön, hiszen a lehető legkisebb, de még hatásos hormonmennyiséget kell beállítani. A műtét szintén fontos segítség lehet, azonban a szükséges laparoszkópiás eljárás még nem eléggé elterjedt. Ez az oka annak, hogy a megfelelő eszközökkel rendelkező állami intézményekben akár 1-1,5 éves várólistával is találkozhatunk.

Szintén fontos a táplálkozás beállítása és a megfelelő testmozgás, továbbá a lelki háttér kezelése is. Elsődlegesen a stresszcsökkentés, hiszen erős stressz hatására az első, amit a női szervezet leállít, az a reprodukciós folyamat - ismertette a szakember. Ezen túl mindenféle környezeti tényezőt is figyelembe kell venni. Léteznek segítő csoportok, valamint egyéni segítségnyújtás a betegség lelki hátterének feloldására és kezelésére, ami legalább olyan fontos, mint a funkcionális beavatkozások.

A webkonferencián nem akartak senkit sem áltatni, de azért igyekeztek reményt nyújtani. Bemutatkozott például Júlia, akinek négyes stádiumú endometriózisa miatt igen nehezített műtétje volt, még a belek területén is találtak megvastagodott szöveteket, így a szokásos 1-3 nappal ellentétben egy hétig volt kórházban. Mostanra azonban ott ült ölében a kisfia. Aki endometriózis miatt küzd a várandósságért, az tudja, hogy ez mekkora öröm. Volt szó arról is, hogy endometriózis esetén az inszemináció nem igazán jelent lehetőségtöbbletet, a lombikprogram azonban igen.

Az endometriózisban érintettebbek azok a nők, akiknek még nincs gyermeke, a gyermekvállalási időszak pedig egyfajta védettséget nyújt a betegség alól. A terhesség, a szülés és a szoptatás időszakában ugyanis a hormonrendszer másképp működik. Azonban utána is fontos az endometriózis elleni védelem - hangsúlyozta a szakorvos.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?