Menü

Gyümölcslé? Csak módjával…

A gyümölcslevek az egészség szimbólumaként szerepelnek a köztudatban. Mindez nem meglepő, hisz logikusan hangzik: ha a gyümölcsöt egészséges enni, akkor a gyümölcslevet egészséges meginni! Nos, ez nem minden esetben igaz, legalábbis jó tudni, hogy milyen formában érdemes gyümölcsleveket fogyasztani.

A boltokban kapható gyümölcslevekkel érdemes körültekintően bánni. A nagyobb részük cukrot, mesterséges adalékanyagokat, színezőket tartalmaz. Ha már ilyet vásárolunk, akkor forduljunk a 100%-os, „valódi” gyümölcslevekhez, és inkább takarékosan, vízzel hígítva fogyasszuk azokat. Viszont két dologról ekkor se feledkezzünk meg!

Az egyik, hogy a 100%-os gyümölcslé nem azt jelenti, hogy pl. a narancsot facsarták ki, és az egész doboznyi gyümölcslé ily módon készült. (Nem véletlen tehát, ha jelentős különbséget érzünk – mind ízben, mind árban a bárokban kapható frissen facsart narancslé, valamint a 100%-os narancslé dobozos üdítő között.) A dobozos bolt gyümölcslevek gyümölcssűrítményből készülnek, azok kerülnek visszahígításra. Azt már mindenki tesztelje le maga, hogy milyen színe van az otthon facsart narancslének, és a bolti narancslének.

A másik pedig a kalória- és természetes cukortartalom. Hiába egészségesek a gyümölcsök, mindazonáltal jelentős mennyiségű természetes gyümölcscukrot tartalmaznak, így a gyümölcslevekben igen sok a kalória. Amennyiben fogyni szeretnénk, vagy csak tartani a súlyunkat, esetleg vigyázni a gyermekeink vonalaira is, akkor csak módjával ajánlott a gyümölcsitalok fogyasztása. Hiszen ez esetben az étkezésen túl is rengeteg kalória jut a szervezetünkbe – amit a legtöbben elfelejtenek hozzágondolni a napi fogyasztásukhoz. Sok esetben a fentiek okán az ivási szokásaink jelentősen hozzájárulnak az elhízáshoz.

Inkább tízóraiként, uzsonnaként javasolt a gyümölcslevek fogyasztása, és ez esetben is jobban járunk, ha önmagunk készítjük el a gyümölcsitalunkat valódi, friss gyümölcsökből.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani