Menü

Bolygónk védelmében – a Föld Órája margójára

Most volt a Föld Órája. Ennek a kezdeményezésnek a leghasznosabb célja, hogy minél szélesebb körben felhívja az emberek figyelmét csodálatos bolygónk helyzetére. Nem az lenne a fontos, hogy egyetlen órára mindent lekapcsoljunk, hanem az általános szemléletváltás.

Az ilyen kezdeményezések önmagukban akár nehézségeket is okozhatnak, az erőművek pl. nehezen tudnak kezelni hirtelen nagyobb, de esetleges energia-kieséseket. Ettől függetlenül fontos adatot közvetít a Föld Órája, hogy kisebb odafigyeléssel mennyit spórolhatnánk. S hogy ez miért ilyen lényeges, és valóban akkora-e a probléma, mint amilyennek a környezetvédők beállítják? Sajnos igen.

Már minimum egy évtizede, ha nem régebb óta lehet olvasni környezetvédelmi szakértők tollából, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még összefogással visszafordíthatjuk a negatív tendenciákat, amellyel a jelenlegi ütemben rohamosan tönkretesszük lakhelyünket, a Földet.

A profitra épülő kizsákmányoló folyamatok, a takarékoskodás és a tisztelet, valamint előrelátás hiánya, továbbá a kényelem valóban vészhelyzetbe sodorta bolygónkat. Noha sok minden a befolyásos vezetőkön és „pénzembereken” múlik, egyenként az emberektől is igen sok függ.

Ne csak egy órára kapcsoljuk le a villanyt, takarékoskodjunk az árammal, hanem általánosan gondoljuk át az életünket környezetvédelmi szempontból. Ez komplex szemléletváltást igényel, mégis, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha szeretnénk, hogy még unokáink is élhessenek ugyanitt.

A Föld Órája alkalmából, de főként szemléletformálás és figyelemfelhívás céljából a Kör-Te Egyesület készített egy rövid, mindössze kétperces videót, ahol maga Földanya szól hozzánk. Érdemes megnézni:

Multikulturális élmények

Külföldi lét saját szemmel, hogy milyen...? Erről olvashatsz cikkírónk tollából, aki Dél-Olaszországban igyekezett beilleszkedni és dolgozni.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Külföldi lét saját szemmel

Saját tapasztalataimat osztom meg, miután 10 hónap Dél-Olaszországban tartózkodás után hazatértem. Tehát menni vagy maradni?

Hogyan szűnik meg az időérzékünk vásárláskor?

Itt a karácsonyi láz és ezzel együtt rohamosan nő a bevásárlóközpontok tömeges forgalma. Milyen marketing trükköket, taktikákat vetnek be az üzletek, hogy minél több időt töltsünk bent vásárlással?

Karácsonyi lakásdekoráció a feng shui tükrében

Az advent talán egyik legfelemelőbb része, amikor díszbe öltöztetjük az otthonunkat. Kikerülnek a díszek, az illatgyertyák, az adventi koszorú, a karácsonyi ágytakarók. A jól bevett díszeket és díszítési stratégiákat tekintjük most át, a kínai térrendezés művészete, a feng sui szellemében.