Menü

Bolygónk védelmében – a Föld Órája margójára

Most volt a Föld Órája. Ennek a kezdeményezésnek a leghasznosabb célja, hogy minél szélesebb körben felhívja az emberek figyelmét csodálatos bolygónk helyzetére. Nem az lenne a fontos, hogy egyetlen órára mindent lekapcsoljunk, hanem az általános szemléletváltás.

Az ilyen kezdeményezések önmagukban akár nehézségeket is okozhatnak, az erőművek pl. nehezen tudnak kezelni hirtelen nagyobb, de esetleges energia-kieséseket. Ettől függetlenül fontos adatot közvetít a Föld Órája, hogy kisebb odafigyeléssel mennyit spórolhatnánk. S hogy ez miért ilyen lényeges, és valóban akkora-e a probléma, mint amilyennek a környezetvédők beállítják? Sajnos igen.

Már minimum egy évtizede, ha nem régebb óta lehet olvasni környezetvédelmi szakértők tollából, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még összefogással visszafordíthatjuk a negatív tendenciákat, amellyel a jelenlegi ütemben rohamosan tönkretesszük lakhelyünket, a Földet.

A profitra épülő kizsákmányoló folyamatok, a takarékoskodás és a tisztelet, valamint előrelátás hiánya, továbbá a kényelem valóban vészhelyzetbe sodorta bolygónkat. Noha sok minden a befolyásos vezetőkön és „pénzembereken” múlik, egyenként az emberektől is igen sok függ.

Ne csak egy órára kapcsoljuk le a villanyt, takarékoskodjunk az árammal, hanem általánosan gondoljuk át az életünket környezetvédelmi szempontból. Ez komplex szemléletváltást igényel, mégis, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha szeretnénk, hogy még unokáink is élhessenek ugyanitt.

A Föld Órája alkalmából, de főként szemléletformálás és figyelemfelhívás céljából a Kör-Te Egyesület készített egy rövid, mindössze kétperces videót, ahol maga Földanya szól hozzánk. Érdemes megnézni:

Helyesírás, nyelvhelyesség – miért és mennyire fontos?

„Le style est l’homme – A stílus maga az ember”, hangzik a közhelyesnek tűnő, szállóigévé vált mondat. De, vajon igaz ez? Valóban a beszéde, írása, megjelenése alapján ítéljük meg az embereket? Mit szólunk ahhoz, ha minket ítélnek meg?

Luxembourg, a bankok oázisa

Európa leggazdagabb országa lubickol a bankrendszerek adta lehetőségekben. A franciák és németek között hánykolódó kis ország, joggal érzi remekül magát. A központi fekvése megkerülhetetlenné teszi fővárosát, Luxembourgot a nyugati világban.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé milliók kedvence. Sok téves és helytálló információ is kering róla, de a tények nagy része vagy rejtve marad, vagy nem hisszük el. Pedig nem árt, ha a mindennapi életünk során gyakran fogyasztott termékekről , egy-két dolgot megtudunk.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?