Menü

Bolygónk védelmében – a Föld Órája margójára

Most volt a Föld Órája. Ennek a kezdeményezésnek a leghasznosabb célja, hogy minél szélesebb körben felhívja az emberek figyelmét csodálatos bolygónk helyzetére. Nem az lenne a fontos, hogy egyetlen órára mindent lekapcsoljunk, hanem az általános szemléletváltás.

Az ilyen kezdeményezések önmagukban akár nehézségeket is okozhatnak, az erőművek pl. nehezen tudnak kezelni hirtelen nagyobb, de esetleges energia-kieséseket. Ettől függetlenül fontos adatot közvetít a Föld Órája, hogy kisebb odafigyeléssel mennyit spórolhatnánk. S hogy ez miért ilyen lényeges, és valóban akkora-e a probléma, mint amilyennek a környezetvédők beállítják? Sajnos igen.

Már minimum egy évtizede, ha nem régebb óta lehet olvasni környezetvédelmi szakértők tollából, hogy az utolsó percekben vagyunk, amikor még összefogással visszafordíthatjuk a negatív tendenciákat, amellyel a jelenlegi ütemben rohamosan tönkretesszük lakhelyünket, a Földet.

A profitra épülő kizsákmányoló folyamatok, a takarékoskodás és a tisztelet, valamint előrelátás hiánya, továbbá a kényelem valóban vészhelyzetbe sodorta bolygónkat. Noha sok minden a befolyásos vezetőkön és „pénzembereken” múlik, egyenként az emberektől is igen sok függ.

Ne csak egy órára kapcsoljuk le a villanyt, takarékoskodjunk az árammal, hanem általánosan gondoljuk át az életünket környezetvédelmi szempontból. Ez komplex szemléletváltást igényel, mégis, nem dughatjuk homokba a fejünket, ha szeretnénk, hogy még unokáink is élhessenek ugyanitt.

A Föld Órája alkalmából, de főként szemléletformálás és figyelemfelhívás céljából a Kör-Te Egyesület készített egy rövid, mindössze kétperces videót, ahol maga Földanya szól hozzánk. Érdemes megnézni:

Legjobb csapatépítő játékok a közösség erősítésére

Az egymással való munka, sokszor ütközik akadályokba, nézeteltérésekbe. Ilyenkor érdemes csapatépítő tréningeket tartani – akár néhány könnyű, de vicces feladat által.

Bevált népi gyógymódok

A régi "öregeket" ha ledöntötte lábáról a betegség vagy megfájdult valamijük, a természet gyógyító szereit hívták segítségül. Teák, kenőcsök, gyógyfüvek felhasználásával remek főzeteket és krémeket készítettek. Nagyszüleink nem véletlenül használták ezeket.

Sérüléseink

Aki rendszeresen sportol, tudja, hogy minden óvatosság ellenére, alkalmanként előfordulhatnak sportsérülések. Húzódások, ficamok akár sporttevékenység nélkül, a mindennapjaink alatt is könnyen kialakulhatnak. Elég egy rossz mozdulat és a fájdalom, akár napokig jelen lesz. Hogy mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Erről szól mai cikkünk!

Zene az ember életében

Egy napunk sem telhet úgy el, hogy ne hallottunk volna valamilyen muzsikát. Gondoljunk csak bele, hogy utazás közben, munkahelyen, iskolában, vagy csak sétálva az utcán is érintkezhetünk a zenével. De milyen hatással van ránk?

Vércukorszintre ható, reumaellenes növények

Vannak olyan gyógynövények is, amik kifejezetten a vércukorszintre hatnak – antidiabeticumok -, vagy éppen a reuma ellen hatásosak. Nézzünk ezekből párat.