Menü

Egymillió zacskó fogy naponta Magyarországon

Nem egyszerű környezettudatosan vásárolni hazánkban, sajnos a boltosok úgy tűnik, kevésbé támogatják a spórolós kezdeményezéseket. A minap betértünk egy pékségbe, s ahogy általában szoktuk, az eladó felé nyújtottuk a használt, de teljesen tiszta nájlonzacskót, hogy ebben kérjük a péksüteményt. Ilyesmit is ritkán vásárolunk, de épp útközben voltunk. Az eladónő teljesen felháborodott, és azt kérdezte: „Ön most viccel, ugye?” Felvilágosítottuk arról, hogy cseppet sem vicc, és elmondtuk neki a statisztikát, amit a környezetvédelemmel kevésbé foglalkozók nem is ismernek: csak Magyarországon egymillió nájlonzacskó fogy naponta.

Ennek ellenére sem szolgált ki minket ebben a formában, és a „szabályokra” hivatkozott. Nem tudom, milyen szabályozás lehet, ami kimondja, hogy minden egyes pékárut teljesen új zacskóba kell tenni. Nem ismerek ilyen szabályozást, maximum azt tudom elképzelni, hogy ez a főnök rendelkezése lehetett. Korábban is ebben a pékséghálózatban vásároltam több alkalommal, igaz másik üzletben, rugalmasabb eladókkal. Ott már megszokták a „rigolyámat” – elég szomorú, hogy annak számít a környezetóvó szemlélet. Így ha nem is örömmel, de elfogadással szolgáltak ki úgy, hogy magam vittem zacskót, dobozt a péksüteménynek.

Nem szoktuk eldobni a már elhasznált pékségestasakokat sem, ezeket használjuk papírtörlő helyett olajban (pontosabban nálunk kókuszzsírban) sütéshez. Még ezután is jó lehet a begyújtáshoz :)

A statisztikákat ismerve felhívjuk a vásárlók és a bolttulajdonosok figyelmét is, hogy kerüljék a pazarlást, mert nagyon jó lenne csökkenteni ezen az elszomorító adaton. Felesleges ennyi zacskót elhasználni és kidobni. Legyen a vevő dolga, hogy miben szeretné elvinni a vásárolt terméket – a boltban sem nézegetik, hogy milyen szatyorba pakolom a pénztárnál azt, amit már megvásároltam. A környezettudatos vásárlás pedig nem is bonyolult: elég beszerezni pár vászonszatyrot, vagy szuper kosárkát, valamint magunkkal vinni már használt zacskókat a bevásárláshoz, és máris naponta tucatnyi zacskó használatától mentesülünk. Ami nem, nem bomlik le általában teljes mértékben, ha pedig mégis, az sem túl nagy vigasz, miután az előállításához elhasznált energia is nagy környezetszennyezés.

Multikulturális élmények

Külföldi lét saját szemmel, hogy milyen...? Erről olvashatsz cikkírónk tollából, aki Dél-Olaszországban igyekezett beilleszkedni és dolgozni.

Mosolyogj a világra!

Az egészséget nem csak testileg, de lelkileg is ápolni kell. A lelki bajok gyógyítására az egyik leghatásosabb módszer egy mosoly. Akár egy erőltetett mosoly is csodákra lehet képes, illetve pozitív hatással is bírhat.

Külföldi lét saját szemmel

Saját tapasztalataimat osztom meg, miután 10 hónap Dél-Olaszországban tartózkodás után hazatértem. Tehát menni vagy maradni?

Hogyan szűnik meg az időérzékünk vásárláskor?

Itt a karácsonyi láz és ezzel együtt rohamosan nő a bevásárlóközpontok tömeges forgalma. Milyen marketing trükköket, taktikákat vetnek be az üzletek, hogy minél több időt töltsünk bent vásárlással?

Karácsonyi lakásdekoráció a feng shui tükrében

Az advent talán egyik legfelemelőbb része, amikor díszbe öltöztetjük az otthonunkat. Kikerülnek a díszek, az illatgyertyák, az adventi koszorú, a karácsonyi ágytakarók. A jól bevett díszeket és díszítési stratégiákat tekintjük most át, a kínai térrendezés művészete, a feng sui szellemében.