Menü

Egymillió zacskó fogy naponta Magyarországon

Nem egyszerű környezettudatosan vásárolni hazánkban, sajnos a boltosok úgy tűnik, kevésbé támogatják a spórolós kezdeményezéseket. A minap betértünk egy pékségbe, s ahogy általában szoktuk, az eladó felé nyújtottuk a használt, de teljesen tiszta nájlonzacskót, hogy ebben kérjük a péksüteményt. Ilyesmit is ritkán vásárolunk, de épp útközben voltunk. Az eladónő teljesen felháborodott, és azt kérdezte: „Ön most viccel, ugye?” Felvilágosítottuk arról, hogy cseppet sem vicc, és elmondtuk neki a statisztikát, amit a környezetvédelemmel kevésbé foglalkozók nem is ismernek: csak Magyarországon egymillió nájlonzacskó fogy naponta.

Ennek ellenére sem szolgált ki minket ebben a formában, és a „szabályokra” hivatkozott. Nem tudom, milyen szabályozás lehet, ami kimondja, hogy minden egyes pékárut teljesen új zacskóba kell tenni. Nem ismerek ilyen szabályozást, maximum azt tudom elképzelni, hogy ez a főnök rendelkezése lehetett. Korábban is ebben a pékséghálózatban vásároltam több alkalommal, igaz másik üzletben, rugalmasabb eladókkal. Ott már megszokták a „rigolyámat” – elég szomorú, hogy annak számít a környezetóvó szemlélet. Így ha nem is örömmel, de elfogadással szolgáltak ki úgy, hogy magam vittem zacskót, dobozt a péksüteménynek.

Nem szoktuk eldobni a már elhasznált pékségestasakokat sem, ezeket használjuk papírtörlő helyett olajban (pontosabban nálunk kókuszzsírban) sütéshez. Még ezután is jó lehet a begyújtáshoz :)

A statisztikákat ismerve felhívjuk a vásárlók és a bolttulajdonosok figyelmét is, hogy kerüljék a pazarlást, mert nagyon jó lenne csökkenteni ezen az elszomorító adaton. Felesleges ennyi zacskót elhasználni és kidobni. Legyen a vevő dolga, hogy miben szeretné elvinni a vásárolt terméket – a boltban sem nézegetik, hogy milyen szatyorba pakolom a pénztárnál azt, amit már megvásároltam. A környezettudatos vásárlás pedig nem is bonyolult: elég beszerezni pár vászonszatyrot, vagy szuper kosárkát, valamint magunkkal vinni már használt zacskókat a bevásárláshoz, és máris naponta tucatnyi zacskó használatától mentesülünk. Ami nem, nem bomlik le általában teljes mértékben, ha pedig mégis, az sem túl nagy vigasz, miután az előállításához elhasznált energia is nagy környezetszennyezés.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.