Menü

Egymillió zacskó fogy naponta Magyarországon

Nem egyszerű környezettudatosan vásárolni hazánkban, sajnos a boltosok úgy tűnik, kevésbé támogatják a spórolós kezdeményezéseket. A minap betértünk egy pékségbe, s ahogy általában szoktuk, az eladó felé nyújtottuk a használt, de teljesen tiszta nájlonzacskót, hogy ebben kérjük a péksüteményt. Ilyesmit is ritkán vásárolunk, de épp útközben voltunk. Az eladónő teljesen felháborodott, és azt kérdezte: „Ön most viccel, ugye?” Felvilágosítottuk arról, hogy cseppet sem vicc, és elmondtuk neki a statisztikát, amit a környezetvédelemmel kevésbé foglalkozók nem is ismernek: csak Magyarországon egymillió nájlonzacskó fogy naponta.

Ennek ellenére sem szolgált ki minket ebben a formában, és a „szabályokra” hivatkozott. Nem tudom, milyen szabályozás lehet, ami kimondja, hogy minden egyes pékárut teljesen új zacskóba kell tenni. Nem ismerek ilyen szabályozást, maximum azt tudom elképzelni, hogy ez a főnök rendelkezése lehetett. Korábban is ebben a pékséghálózatban vásároltam több alkalommal, igaz másik üzletben, rugalmasabb eladókkal. Ott már megszokták a „rigolyámat” – elég szomorú, hogy annak számít a környezetóvó szemlélet. Így ha nem is örömmel, de elfogadással szolgáltak ki úgy, hogy magam vittem zacskót, dobozt a péksüteménynek.

Nem szoktuk eldobni a már elhasznált pékségestasakokat sem, ezeket használjuk papírtörlő helyett olajban (pontosabban nálunk kókuszzsírban) sütéshez. Még ezután is jó lehet a begyújtáshoz :)

A statisztikákat ismerve felhívjuk a vásárlók és a bolttulajdonosok figyelmét is, hogy kerüljék a pazarlást, mert nagyon jó lenne csökkenteni ezen az elszomorító adaton. Felesleges ennyi zacskót elhasználni és kidobni. Legyen a vevő dolga, hogy miben szeretné elvinni a vásárolt terméket – a boltban sem nézegetik, hogy milyen szatyorba pakolom a pénztárnál azt, amit már megvásároltam. A környezettudatos vásárlás pedig nem is bonyolult: elég beszerezni pár vászonszatyrot, vagy szuper kosárkát, valamint magunkkal vinni már használt zacskókat a bevásárláshoz, és máris naponta tucatnyi zacskó használatától mentesülünk. Ami nem, nem bomlik le általában teljes mértékben, ha pedig mégis, az sem túl nagy vigasz, miután az előállításához elhasznált energia is nagy környezetszennyezés.

Akciós. Megveszed?

Minden harmadik magyar rendszeresen vásárol fölösleges dolgokat - olvasom az interneten az egyik legfrissebb kutatás eredményét. Sokan úgy vélik bölcs dolog követni az akciókat, figyelni a kedvezményeket. Ész nélküli költekezés vagy tudatos, akciókat figyelő, kedvezményeket követő tervezett vásárlás? Ez itt a kérdés.

Önkénteskedési kisokos Ázsiában - Chance Program

A világmegváltás ma is elmarad érdeklődés hiányában, de azért aki akarja, megteheti a magáét. A Srí Lanka-i Chance Program sok nehéz helyzetben lévő gyereknek jelent segítséget. Az alapvetően magyar(!) programban sokan megtalálhatják a számításukat, fejleszthetik türelmüket és képességeiket.

Rokonok távol egymástól – hogyan kezelhetjük?

Szinte minden családban van egy rokon, aki a többitől távol él. Országon belül vagy országon kívül, Budapesten vagy Angliában, mindenképpen nehéz távol lenni. Nehéz összeegyeztetni az ünnepeket, a találkozókat, a családi nyaralásokat, mert mindig bele kell kalkulálni az utazást. És még így is előfordul, hogy belefáradunk a folyamatos tervezésbe és utazásba. Hogyan könnyíthetnénk a terheinken?

Mesterséges édesítőszerek – inkább ne!

A legújabb kutatások szerint a sokak által előnyben részesített mesterséges édesítőszerek mégsem annyira kedvezőek. Az emésztő szervrendszerünk mikroorganizmusai ugyanis nem tolerálják ezeket az anyagokat. Új kutatási eredmények következnek.

Önkénteskedési kisokos a világ körül - One World Institute 2. rész

A sikerre való tekintettel itt a folytatása a One World Institute-t bemutató cikkemnek. Ezúttal az egy éves program kerül terítékre, amellyel a dél-amerikai kontinensbeli környezetvédelmi szervezetek munkájába tekinthettünk be. Jöjjön tehát a Learn to travel, travel to learn program bemutatása.