Menü

Egymillió zacskó fogy naponta Magyarországon

Nem egyszerű környezettudatosan vásárolni hazánkban, sajnos a boltosok úgy tűnik, kevésbé támogatják a spórolós kezdeményezéseket. A minap betértünk egy pékségbe, s ahogy általában szoktuk, az eladó felé nyújtottuk a használt, de teljesen tiszta nájlonzacskót, hogy ebben kérjük a péksüteményt. Ilyesmit is ritkán vásárolunk, de épp útközben voltunk. Az eladónő teljesen felháborodott, és azt kérdezte: „Ön most viccel, ugye?” Felvilágosítottuk arról, hogy cseppet sem vicc, és elmondtuk neki a statisztikát, amit a környezetvédelemmel kevésbé foglalkozók nem is ismernek: csak Magyarországon egymillió nájlonzacskó fogy naponta.

Ennek ellenére sem szolgált ki minket ebben a formában, és a „szabályokra” hivatkozott. Nem tudom, milyen szabályozás lehet, ami kimondja, hogy minden egyes pékárut teljesen új zacskóba kell tenni. Nem ismerek ilyen szabályozást, maximum azt tudom elképzelni, hogy ez a főnök rendelkezése lehetett. Korábban is ebben a pékséghálózatban vásároltam több alkalommal, igaz másik üzletben, rugalmasabb eladókkal. Ott már megszokták a „rigolyámat” – elég szomorú, hogy annak számít a környezetóvó szemlélet. Így ha nem is örömmel, de elfogadással szolgáltak ki úgy, hogy magam vittem zacskót, dobozt a péksüteménynek.

Nem szoktuk eldobni a már elhasznált pékségestasakokat sem, ezeket használjuk papírtörlő helyett olajban (pontosabban nálunk kókuszzsírban) sütéshez. Még ezután is jó lehet a begyújtáshoz :)

A statisztikákat ismerve felhívjuk a vásárlók és a bolttulajdonosok figyelmét is, hogy kerüljék a pazarlást, mert nagyon jó lenne csökkenteni ezen az elszomorító adaton. Felesleges ennyi zacskót elhasználni és kidobni. Legyen a vevő dolga, hogy miben szeretné elvinni a vásárolt terméket – a boltban sem nézegetik, hogy milyen szatyorba pakolom a pénztárnál azt, amit már megvásároltam. A környezettudatos vásárlás pedig nem is bonyolult: elég beszerezni pár vászonszatyrot, vagy szuper kosárkát, valamint magunkkal vinni már használt zacskókat a bevásárláshoz, és máris naponta tucatnyi zacskó használatától mentesülünk. Ami nem, nem bomlik le általában teljes mértékben, ha pedig mégis, az sem túl nagy vigasz, miután az előállításához elhasznált energia is nagy környezetszennyezés.

Helyesírás, nyelvhelyesség – miért és mennyire fontos?

„Le style est l’homme – A stílus maga az ember”, hangzik a közhelyesnek tűnő, szállóigévé vált mondat. De, vajon igaz ez? Valóban a beszéde, írása, megjelenése alapján ítéljük meg az embereket? Mit szólunk ahhoz, ha minket ítélnek meg?

Luxembourg, a bankok oázisa

Európa leggazdagabb országa lubickol a bankrendszerek adta lehetőségekben. A franciák és németek között hánykolódó kis ország, joggal érzi remekül magát. A központi fekvése megkerülhetetlenné teszi fővárosát, Luxembourgot a nyugati világban.

Így növeld a biztonságod a cybertérben!

Online aktivitásunk növekedésével és a digitalizáció térhódításával egyre inkább nyitott könyv az életünk. Tíz másodpercenként éri hekker támadás számítógépeinket, nő a bankkártyás visszaélések és az adatlopások száma, a zsarolóvírusos támadások pedig még korántsem értek a csúcsra. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, minden harmadik magyar fiatalnak volt már része internetes zaklatásban.

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé milliók kedvence. Sok téves és helytálló információ is kering róla, de a tények nagy része vagy rejtve marad, vagy nem hisszük el. Pedig nem árt, ha a mindennapi életünk során gyakran fogyasztott termékekről , egy-két dolgot megtudunk.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

A szénsavas üdítők káros hatásáról sok tévhit és valódi adat köztudott. De, vajon hogyan is hat a szervezetre?