Menü

Az elhízás és a só

Kiderült ugyanis, hogy a sófogyasztás összefüggésben áll a nem kívánt testsúlygyarapodással. Ez persze nem annyira új dolog, az viszont igen, hogy már egészen kicsi határérték-túllépés is számít. A sóbevitelre a gyerekek esetében különösen oda kell figyelni, a későbbi elhízás kockázata mellett többek között a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója is növekszik. A széles körben elfogadott ajánlás szerint a felnőttek napi sóadagja nem lehet több, mint 5 gramm (a valóságban az átlag ennél jóval többet fogyaszt), míg gyerekeknél természetesen ennél kevesebb az érték: egy éves kor alatt 1, három éves korig 2, hat éves korig 3, 12 éves korig pedig 4 gramm az ajánlott. A legtöbb sót kész, félkész, feldolgozott termékekkel visszük be szervezetünkbe.

Néhány kacat, amitől érdemes lenne megszabadulnod

Lassan olyan a lakásod, mint a beteges gyűjtögetőké? A sok kacattól már nem tudsz hova pakolni, talán már közlekedni sem a lakásban? Itt az ideje a tavaszi szelektálásnak!

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A húsvét a tavaszi pihenés, és a nagy főzések időszaka. De mit tegyünk, ha elméretezzük az ünnepi adagokat, és ott állunk kedden a rengeteg maradékkal, de már rá sem bírunk nézni? Íme, néhány ötlet, hogy új ételeket készíthessünk belőlük.

Nyúlhús az asztalon

A húsvéti menü a legtöbb családban közel olyan gondosan megtervezésre kerül, mint a karácsonyi. Attól függően, hogy a családunknak vagy vendégeknek is főzünk, extra különlegességektől, a „sonka, tojás” variációkig többféle fogás lehetséges. Sok helyen kerül ilyenkor nyúl, vagy bárány, birka is az asztalra. Lássuk ezt a variációt!

Süssünk répatortát! Nem csak a nyuszi kedvenc desszertje.

Ha nem ettél még répatortát, azt hiheted, hogy ez, valami zöldségízű reform izé. Óriási tévedés! Az én reform-sütemények ellen beoltott unokatestvérem is imádja. Puha, szaftos, és inkább a magőrlemény uralja az ízét, mint a répa! Minden diétába beilleszthető módon elkészíthető, roppant egészséges és nagyon finom édesség. Húsvétra is tökéletes!

Együnk színeket! - Szivárvány, a tányérunkon!

Gyönyörű évszaknál járunk, elkezdődött a tavasz, igaz szeszélyes mivolta megmutatkozik, de mégis az egyik év legizgalmasabb hónapjait jelenti. Gondolj csak a kedvenc színeidre, s most nemcsak a ruháidról beszélek, hanem szivárványszínű virágokról, színes ételekről. Együnk tavasszal színeket!