Menü

Mi lesz a Balatonnal?

RÖVID HÍREK

Legnagyobb tavunk jövője sokakat foglalkoztat, és egy új kutatás nem kecsegtet túl sok jóval.

A Balaton vízminősége és vízszintje állandó téma, ugyan mostanában egyikre sem lehet panasz, érdekes megnézni, mit mondanak a szakértők. Varga György és Kravinszkaja Gabriella tanulmányában (link: http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/31/dolgozatok/word/020_varga_gyorgy.pdf) elsősorban azt vizsgálta, hosszabb távon hogyan hathatnak a Magyar Tengerre éghajlatunk változásai, amelyek az utóbbi években igen szélsőséges képet mutatnak.


Bőven hullámzik a víz a Balatonban.
A helyzet most kedvező, de nem volt - és nem is lesz mindig ilyen...?

Nos, a kutatás és modellezés szerint a jövőben – elsősorban a hőmérséklet emelkedése miatt – egyre több olyan év lesz, amikor a Balaton vizet veszít (azaz több víz párolog és folyik el, mint amennyi csapadék, vagy befolyás formájában érkezik), ez pedig azt jelenti, hogy tavunk hosszabb távon nem lesz képes ellátni jelenlegi üdülő funkcióját.

Kézzel készített ajándékok, minőségi idő, közös élmények

Bármilyen ajándékkal is kedveskedünk szeretteinknek, a minőségi együtt töltött idő a legfontosabb, hiszen a karácsony a család és a szeretet ünnepe, ilyenkor kell az együtt töltött napokat, órákat olyan tartalommal megtölteni, amiből egész évben töltekezhetünk.

Karácsonyi szokásaink

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, ami azért jó, mert ettől vagyunk különbözőek. Igaz ez az ünnepeinkre is, de vannak dolgok, amik egy adott ország ünnepi szimbólumai, sokszor pedig nem is tudjuk, hogy mi áll mögöttük

A karácsony pszichológiája

A karácsony pszichológiája bizonyos tekintetben rendkívül bonyolult. Ilyenkor lehetőséget kapunk a kikapcsolódásra, a szeretteinkkel való nyugodt találkozásra, a magunkkal való törődésre, mégis, sokunkat magával ránt a karácsonyi készülődéssel járó stressz, nyomás és a társadalmi elvárások.

Hogyan csökkenthetjük a vastagbél daganat kialakulásának esélyét?

A napokban tele volt a sajtó a hírrel, hogy elhunyt Kirstie Alley, a 90-es évek nagysikerű Nicsak, ki beszél filmek főszereplője. Halálát vastagbél daganat okozta, amelyet csak röviddel azelőtt fedeztek fel. S habár az ember néha hiába tesz meg mindent az egészsége érdekében, nem jár sikerrel, most bemutatjuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy a kialakulás valószínűségét minimálisra csökkentsük.

Jótékonysági Mikulásfutás, jótékonysági futóversenyek

Az utóbbi években a jótékonysági futóversenyek egyedülálló platformja indult el, ahogy divatosak lettek a virtuális futások is, ahogy a szezon közeledtével a Mikulásfutások is. Miben más egy jótékonysági futás? Mit jelent a virtuális futás?