Menü

Mi a helyzet Brazíliában, avagy mi lesz az olimpiával?

  • Dátum: 2016.04.14., 12:01

Mi lesz veled olimpia? Bizonyára sokan feltették az elmúlt hetekben-napokban ezt a kérdést, a válasz pedig egyszerű: semmi. Az olimpiát nyilvánvalóan idén is megrendezik, a (sport)nagyhatalmak majd versengenek az aranyérmekért, lesznek nagy sztárok, új és régi arcok, csalódások, ünneplések és meglepetések. Az alapsztori már régen meg van írva.

Minden megy a maga útján, ugyanakkor, ha jobban beleássuk magunkat a témába, a brazil belpolitikai válság fényében feltűnhet, hogy tátong néhány nagy lyuk az ötkarikás rendszeren.

Brazíliában manapság egyre rosszabb a helyzet, a nemrég labdarúgó-világbajnokságnak is otthont adó dél-amerikai országban óriási a szegénység, valamint a társadalmi különbségek is nagyok. Az amúgy sem kicsi alapfeszültséget milliárdos korrupciós ügyek szítják, ma úgy tűnik, sok politikus bukik bele a botrányba, talán még a miniszterelnök is. Tetézi a bajt, hogy a 2016-os ötkarikás játékok megrendezéséért felelős szervezetek vezetői közül máris sokan lemondtak, távoztak a helyükről.

Szóval visszatérve a lyukakra, miközben az elmúlt évtizedekben az olimpia óriási lufivá nőtte ki magát, a világ alaposan megváltozott. Nőttek a társadalmi különbségek, mind az egyes országokon belül, mind a különböző nemzetek között, a politikában sokszor hidegháborús a hangulat, ráadásul a terrorizmus is újabb előretörésekkel fenyeget. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hiába hirdetette meg a fenntartható (értsd alacsonyabb költségvetésű) játékok időszakát, ez a folyamat komoly késésben van.

Ilyen körülmények között nem lesz könnyű idén „happy” olimpiát rendezni, ahogyan írásunk elején említettük, játékok természetesen Brazíliában is lesznek, csak az a kérdés, sikerül-e akkora káprázatot csinálni, hogy a világ ne lásson a színfalak mögé…

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.