Menü

Könyvajánló: praktikus Gyógynövény-kalauz

Könyvajánló sorozatunkban ezúttal egy nagyon gyakorlatias kis könyvecskét mutatunk be. A Terepi gyógynövény-kalauz az Alsó-Tisza völgybe című kiadvány több tucatnyi gyógynövénnyel ismertet meg bennünket egyszerűen és lényegre törően.

Egyre többen gyógyulunk gyógynövényekkel, vagy próbáljuk megőrizni az egészségünket a természet adta kincsekkel. Érdekes tapasztalás, hogy megismerve a gyógynövényeket rájövünk, hogy minden megterem a környezetünkben, amire csak szükségünk lehet.

A könyv a legtöbb szakkönyvvel ellentétben rövid, de jól érthető leírást ad a gyógynövényekről, majd ismerteti azok külső és belső felhasználási lehetőségeit. Nem csupán a gyógyuláshoz és egészségmegőrzéshez ad tippeket, hanem ezen növények étkezési felhasználására is kitér. Mindezt egy-egy oldalban, lényegretörően. Egy pillantás alat megtudhatjuk, hogy az adott gyógynövényt mikor érdemes gyűjtenünk, valamint hogy a növény mely részét kell szednünk. A növények felismerését a könyvhöz készített egyedi rajzok segítik, valamint a belső borítóban található színes fotók. Az író közérthetően elkalauzol bennünket a szedés, szárítás és felhasználás kérdéseiben.

Megtalálhatjuk összegyűjtve, hogy mely panaszunkra milyen gyógynövények ajánlottak, valamint szedési naptárat is kapunk hónapokra lebontva, hogy mikor milyen növényeket érdemes gyűjtenünk. Kis ismerkedéssel hamar rájövünk, hogy sok növény egyszerűen elérhető és megtalálható a számunkra.

Az olvasók kedvencei a könyvben található matricák. Minden növényhez tartozik egy befőttesüvegre tehető matrica, hogy leszedett növényeink tárolása egyszerűbbé váljon, és jól mutassanak a konyhaszekrényben, könnyen megtaláljuk őket.

Természetesen nem csak az alföldiek számára kiváló és használható olvasmány, hiszen ezek közül a legtöbb növény kis hazánk más területein is megtalálható. Így hát bárki nyugodtan forgathatja, gyorsan szerezhet ismereteket a témakörben.

A könyv magánkiadásban jelent meg, megrendelhető 1290 Ft-os áron a zoldkortek@gmail.com e-mail címen, vagy a www.facebook.com/korte.egyesulet facebook oldalon. Bővebb információ ugyanitt kérhető.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.