Menü

Programajánló: Európa-nap futással és szórakozással

Rúzsa Magdi koncert, 12 év – 12 km futás, EU-s információk, a Rutkai Bori Banda előadása, az Ivan and the Parazol és a Mary Popkids zenekarok fellépése, valamint változatos gyermek- és szabadidős műsorok, játszóházak – többek között ezekkel a programokkal vár mindenkit május 8-án, vasárnap reggel tíztől este kilencig az Európa-nap a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

Május 8-án nagyszabású fesztivállal ünnepeljük az Európa-napot és Magyarország uniós csatlakozásának 12. évfordulóját. A nap nyitásaként Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból startol az immár hagyománnyá vált futóverseny, amely a főváros uniós forrásból megújult létesítményeit érinti, 12 kilométeres távja pedig 12 éves uniós tagságunkat szimbolizálja. A mezőny többek között a Vígszínház, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, az Óbudai Múzeum, a Császár-Komjádi Sportuszoda, illetve a Lukács Gyógyfürdő mellett halad el.

A nap folyamán mindenki talál a korosztályának és érdeklődésének megfelelő programot. A gyerekeket a Rutkai Bori Banda koncertje, ugrálóvár, többféle játszóház, a MókaTér, illetve a Papírszínház előadása, valamint Kovácsovics Fruzsina fellépése várja. A fiatalok a Mary Popkids, az Ivan and the Parazol, és a Jónás Vera Experiment koncertjét élvezhetik. Az Európa-napot Rúzsa Magdi fellépése zárja.

A koncertek, programok és színházi előadások között érdemes felkeresni az európai uniós szervezetek sátrait, amelyek az EU-t érintő, változatos témákkal, kvízekkel és különféle játékokkal várják az érdeklődőket. Kiemelt szerepet kap a munkavállalás: a karrierambulancia szakértői tanácsokat adnak önéletrajzírással vagy a munkaerőpiacra való visszatéréssel kapcsolatban, az uniós szervezetek információt nyújtanak külföldi munkavállalásról, ösztöndíj-lehetőségekről és önkénteskedésről, valamint olyan alternatív foglalkoztatási lehetőségeket is bemutatnak, amelyek Magyarországon még kevéssé elterjedtek. Több helyszínen foglalkoznak majd a környezetvédelemmel, a digitális korral és digitális oktatással, az esélyegyenlőséggel és a diszkrimináció elleni küzdelemmel.

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezi, együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Minden program ingyenes.

Az Európa-napi fesztivál Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1531064390534838/

A 12 év – 12 km futás Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1705925199665888/

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?