Menü

Mit kell tudni a bárányhimlőről?

Érdemes minél többet, mert sokan veszélyeztettek és a kór mindig tud újdonságokkal szolgálni. Különösen a félig tájékozottaknak.

A bárányhimlővel kapcsolatos diskurzus igencsak aktuális téma, hiszen az utóbbi években egyszer sem volt ilyen gyakori a megbetegedések száma, mint az idei év elején. A bárányhimlőre a legtöbb felnőtt valamiféle homályos, gyorsan lezajló betegségként gondol vissza korai gyermekkorából. Ők a szerencsések. Másoknál nem zajlik le olyan könnyen a bárányhimlő, míg akadnak olyanok, akik nem kapták el gyerekként a kórt.

Utóbbiak a kisgyermekekhez hasonlóan a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak és a veszélyeztetettség különösen igaz a várandós anyákra. Azt mindenképpen érdemes észben tartani, hogy voltunk-e bárányhimlősek, ha nem, vagy nem emlékszünk, családalapítás előtt mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat!

A bárányhimlővel kapcsolatban gyakran emlegetett tézis, hogy felnőttként elkapni a legveszélyesebb, holott a szövődmények gyermeknél, vagy fiatal felnőtt esetében is lehetnek súlyosak, ezt számos tényező, például az immunrendszer aktuális állapota befolyásolja.

A betegség gyorsan terjed, a kórokozó rendkívül fertőző, érintkezés és cseppfertőzés útján is hatékonyan fertőz. Létezik védőoltás, amelyet még a közösségbe kerülés előtt kell beadni. Az oltás jelentősen csökkenti a fertőzés esélyét, vagy legyengíti a betegséget, minimalizálja a szövődmények súlyosságát.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.