Menü

Hasznosítsuk az akácfavirágot

  • Dátum: 2016.05.18., 11:40

Javában tavasz van, bizonyára sokan csodálják eközben a virágzó akácfákat. A jó hír az, hogy nem csak szemet gyönyörködtető látvány a csüngő akácfavirág, hanem sokféle módon felhasználhatjuk. Ingyen és bőven terem a természetben, és akár gyógynövényként, akár étkezési céllal is hasznosíthatjuk a fehér akác virágát.

Az akácfavirágból finom tea készíthetó, amely kiváló gyógyhatással is rendelkezik. Elsősorban száraz köhögés gyógyítására szokták fogyasztani. Azt már kevesebben tudják róla, hogy a fogyókúrák hasznos kiegészítője lehet: csökkenti ugyanis a gyomorsav-túlképződést, és ezzel együtt az étvágyat is. Akár frissen, akár szárítva is fogyaszthatjuk. Csak forraljuk fel a vizet, majd öntsük rá a most szedett, vagy már kiszárított 2 csipetnyi akácfavirágra, és 5-6 perc után szűrjük le, lehetőleg kerülve a fém anyagok használatát, mert azok csökkenthetik a gyógyhatást. Azok se féljenek tőle, akik kevésbé kedvelik a gyógyteákat: az íze nagyon kellemes - ezt igazolja, hogy étkezési céllal is használják.

Az akácfavirág frissen, önmagában a fáról eszegetve is kellemes és édes nassolnivalót jelent. Azt szokták mondani, hogy ez a "vidéki pattogatott kukorica". S valóban, régen nagyon gyakran ették a gyerekek, szemezgetve a fáról a friss virágokat. Palacsintatésztában megmártva főételnek és köretnek is ehetjük, de izgalmas kiegészítője lehet édes süteményeknek, szörpöknek és salátáknak is. Sőt, akár ehető díszítésként is alkalmazhatjuk.

Szedhetjük az egész fürtöt is a pici szárával együtt, de az is kényelmes, ha csupán a virágok özönét húzzuk le a kis szárról. Ha nagyobb mennyiségben szüreteljük, akkor érdemes vinni ollót, vagy kesztyűt, mert ezek segítségével könnyebbé válik a szedés.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.