Menü

Értékes hulladék, mi az?

  • Dátum: 2016.05.20., 11:26

A történelmi korokban igen értékes anyag volt, amihez csak a fáraók, királyok, egyházi elöljárók juthattak hozzá, a perzsák pedig drágakőnek tartották.

Manapság az üveg teljesen hétköznapi anyag, és a feleslegessé vált, vagy eltört termékeket egyszerűen kidobjuk. Pedig az üveg gyakorlatilag végtelen alkalommal újrahasznosítható anyag, anélkül, hogy a minősége romlana. Az üveg érték. Az üveghulladék még inkább az.

A skandináv államok az élen járnak

Az üveg újrahasznosítása nem újkeletű dolog. A környezetünk iránti felelős gondolkodás és a minél inkább hatékony gyártáshoz kapcsolódó megfontolások is arra ösztönöznek, hogy nem folytathatunk értelmetlen pazarlást, és minél több hulladékot újra kell hasznosítani. Erre az üveg az egyik legalkalmasabb, hiszen egyedülálló módon, 100 százalékban hasznosítható. Ennek ellenére ma Magyarországon ez a legkisebb arányban visszagyűjtött csomagolóanyag. Az összes kibocsátott csomagolási üveg 32 százaléka kerül újrahasznosításra. Ennek nagy részét az ipari begyűjtés adja, ugyanakkor a lakossági közreműködés még nagyon csekély ezen a területen.


Tudtad?

Egy 2010-es jogszabály-módosítás, kimondja, hogy az 500 négyzetméternél nagyobb áruházaknak kötelező visszavenniük az általuk értékesített termékek hulladékká vált kereskedelmi csomagolásait. (pl. műanyag, üveg, italos kartondoboz stb.)


Hogyan gyűjtsük az üveget? – Az üveg szelektív gyűjtésének szabályai

Az üvegek gyűjtése hulladékudvarokban vagy gyűjtőszigeteken megoldott, a házhoz menő, zsákos gyűjtés egyelőre kivitelezhetetlen, hiszen az üvegszilánkok kiszakíthatják a szemeteszsákot és sérülést okozhatnak.

Ezekre figyeljünk:

• Az üveggyűjtőbe vitt üvegeken ne maradjon kupak, fedő, gyűrű!
• Az üvegeken lévő papír címkéket nem szükséges leszedni!
• Az italos palackokat teljesen üres állapotban dobjuk ki, kimosni azonban nem szükséges kivéve, ha olajosak vagy zsírosak!
• A befőttes üvegekben nem maradhat semmilyen ételmaradvány!
• Nem baj, ha a gyűjtőedényekben összetörnek az üvegek!
• A gyógyszeres üvegeket nem szabad az üveggyűjtőbe dobni, ezeket a hulladékokat a gyógyszertárakban gyűjtik vissza!
• Ne kerüljön szemüveg, porcelán, hőálló üveg a gyűjtőkukákba.
• A vegyszert tartalmazó üvegek veszélyes hulladéknak számítanak, amelyeket a hulladékudvarokban lehet leadni!

Vásárlás és szelektív gyűjtés egyszerre

Kösd össze a vásárlást a szelektív gyűjtéssel: vidd magaddal az üres üvegeket! Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) idén indít először üveggyűjtési kampányt. A felhívás célja, hogy minél többen visszavigyék az áruházakba az üres üvegeket. Csatlakozz Te is és tégy a környezetedért!

A kampány hivatalos honlapján mindent megtudhatsz az üveg múltjáról, jelenéről és a szelektív hulladákgyűjtésről: http://szelektalok.hu/uveggyujtes/

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.