Menü

A horkolás is intő jel

Az alvászavar annyira elterjedt probléma modern társadalmunkban, hogy kutatása hamarosan külön tudománnyá növi ki magát. Nem csoda, bőven van mit elemezni.

Nemcsak elemezni, hanem tudatosítani is. Az embereknek el kell fogadniuk, be kell látniuk, hogy az alvásmegvonás nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Valahogy könnyű azt mondani, hogy erre vagy arra rááldozom az éjszaka egy részét, vagy felkelek hajnalban tanulni, dolgozni stb. Ezek a döntések meghozataluk pillanatában nem tűnnek annyira komoly, életbe vágó áldozatnak, pedig nagyon is azok, főleg, ha rendszeresen cselekszünk így.

A jó alvás persze nemcsak arról szól, hogy a mennyiség elegendő, és igen, megvan a 7-8 óra. Bizony, a minőség is számít, ezt pedig számtalan dolog befolyásolhatja. Először is ott vannak a fizikai tényezők, nem mindegy például, hogy lefekvés előtt mikor étkezünk, vagy iszunk koffeintartalmú italt. Előbbit kevesebb, mint négy, utóbbit kevesebb, mint hat órával az ágyba kerülés előtt nem ajánlják a szakemberek.

A stressz szintén gátolja a jó minőségű alvást, a lefekvést megelőző időszakban emiatt érdemes kicsit „kikapcsolni”, nem lelket felkavaró dolgokkal foglalkozni.

Az alváskutatók figyelmeztetnek: a mennyiségből nem érdemes még kicsit sem elcsalni, mert hosszútávon az is soknak számít. Emellett egészséges, ha éjszaka, pontosabban éjfél előtt minél többet tudunk pihenni, azaz nem érdemes elnyújtani nagyon a fent létet. A délutáni szieszta nem tiltott, sőt. Az idősebbeknek ajánlott is, mert ők este rendszerint nem alszanak olyan sokat, mint a fiatalabbak.

Az alvászavar típusainak se szeri, se száma. Figyelmeztető jel az alvajárás, az álomban beszélés, de a horkolás is.

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Az algák rengeteg területen lehetnek hasznosak, felhasználjuk őket a biotechnológiában, energianyerés céljából, de még a gyógyászatban is.

Ez zsír!

A zsír a barátunk. Hallani gyakran. Mondjuk én azért ezt így soha nem jelenteném ki, de tény, hogy bizonyos zsírsavak nagyon jótékony hatásúak számunkra, míg más zsírok igencsak kerülendők! Most akkor, hogy is van ez?

Az öregedés – 3. rész

Legtöbbünk talán legnagyobb félelme az öregedés. Kinek a szépség elmúlása, kinek a halál közeledése miatt, de egy biztos, senki sem szeretne megöregedni.

3 bevált házi megoldás napallergiára

A nyári napsugarak megérkezésének sajnos nem mindenki tud egyformán örülni. Az aki napallergiától szenved, és a meleg megérkezésével azonnal pöttyök jelennek meg a bőrén is, biztos, hogy kicsit kevésbé várta a jó időt. Szerencsére vannak olyan módszerek, amikkel a napallergia tünetei enyhíthetőek, így a napallergiások is élvezhetik a nyarat.

3 ok, amiért vállfájdalom alakulhat ki

A vállfájdalom jelentkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan, egyre erősödve az évek során is. A kezelésében mindenképpen kulcsfontosságú, hogy feltárd, mi okozza a panaszokat, mert csakis így szüntethető meg tartósan a váll fájdalma.