Menü

A horkolás is intő jel

Az alvászavar annyira elterjedt probléma modern társadalmunkban, hogy kutatása hamarosan külön tudománnyá növi ki magát. Nem csoda, bőven van mit elemezni.

Nemcsak elemezni, hanem tudatosítani is. Az embereknek el kell fogadniuk, be kell látniuk, hogy az alvásmegvonás nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Valahogy könnyű azt mondani, hogy erre vagy arra rááldozom az éjszaka egy részét, vagy felkelek hajnalban tanulni, dolgozni stb. Ezek a döntések meghozataluk pillanatában nem tűnnek annyira komoly, életbe vágó áldozatnak, pedig nagyon is azok, főleg, ha rendszeresen cselekszünk így.

A jó alvás persze nemcsak arról szól, hogy a mennyiség elegendő, és igen, megvan a 7-8 óra. Bizony, a minőség is számít, ezt pedig számtalan dolog befolyásolhatja. Először is ott vannak a fizikai tényezők, nem mindegy például, hogy lefekvés előtt mikor étkezünk, vagy iszunk koffeintartalmú italt. Előbbit kevesebb, mint négy, utóbbit kevesebb, mint hat órával az ágyba kerülés előtt nem ajánlják a szakemberek.

A stressz szintén gátolja a jó minőségű alvást, a lefekvést megelőző időszakban emiatt érdemes kicsit „kikapcsolni”, nem lelket felkavaró dolgokkal foglalkozni.

Az alváskutatók figyelmeztetnek: a mennyiségből nem érdemes még kicsit sem elcsalni, mert hosszútávon az is soknak számít. Emellett egészséges, ha éjszaka, pontosabban éjfél előtt minél többet tudunk pihenni, azaz nem érdemes elnyújtani nagyon a fent létet. A délutáni szieszta nem tiltott, sőt. Az idősebbeknek ajánlott is, mert ők este rendszerint nem alszanak olyan sokat, mint a fiatalabbak.

Az alvászavar típusainak se szeri, se száma. Figyelmeztető jel az alvajárás, az álomban beszélés, de a horkolás is.

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

A nagymértékű fogyást ígérő diéták mindig gyanúsak. A divatfogyókúrák ígéreteiben csak úgy röpködnek a kilók, amelyek gyors eredményt hoznak tömérdek mellékhatással. Az a pár plusz kiló nem ettől fog eltűnni, egészségünkben viszont könnyen kárt tehetünk.

Tippek a tavaszi allergia elkerüléséhez

Folyik az orrod, könnyezik a szemed, folyton tüsszögsz, köhögsz, és már megint rossz a közérzeted. Ha nem az épp aktuális influenzát kaptad be, akkor ez csak egyet jelenthet: allergiás vagy!

Sportolhatok, ha épp meg vagyok fázva?

Tengernyi ok és írás, cikk és tanulmány létezik arról, hogy szánjuk rá magunkat, kezdjük el, sportoljunk, menjünk, csináljuk, kocogjunk, tornázzunk, súlyzózzunk, bicajozzunk, azonban arról is beszélni kell, mikor nem ajánlott mozogni, mert fontosabb a pihenés, regenerálódás. Néhány eset, amikor NEM ajánlott edzeni.

Elvágom, megégetem, beütöm… Háztartási balesetek

A háztartási baleseteknek és sérüléseknek megszámlálhatatlan formája van. Számtalan veszély leselkedhet ránk a saját otthonunkban is, ezeket pedig legtöbbször egy kis odafigyeléssel megelőzhetnénk, persze így is előfordulnak apróbb balesetek, sérülések. Mit tehetünk ilyenkor?

Egészségtudatosan, de boldogan

Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Kerüljük el a glutént? Kevés zsírt együnk magasabb szénhidrátbevitellel, vagy alacsony szénhidráttartalom mellett sok húst és zsírt fogyasszunk? És így tovább…