Menü

A horkolás is intő jel

Az alvászavar annyira elterjedt probléma modern társadalmunkban, hogy kutatása hamarosan külön tudománnyá növi ki magát. Nem csoda, bőven van mit elemezni.

Nemcsak elemezni, hanem tudatosítani is. Az embereknek el kell fogadniuk, be kell látniuk, hogy az alvásmegvonás nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Valahogy könnyű azt mondani, hogy erre vagy arra rááldozom az éjszaka egy részét, vagy felkelek hajnalban tanulni, dolgozni stb. Ezek a döntések meghozataluk pillanatában nem tűnnek annyira komoly, életbe vágó áldozatnak, pedig nagyon is azok, főleg, ha rendszeresen cselekszünk így.

A jó alvás persze nemcsak arról szól, hogy a mennyiség elegendő, és igen, megvan a 7-8 óra. Bizony, a minőség is számít, ezt pedig számtalan dolog befolyásolhatja. Először is ott vannak a fizikai tényezők, nem mindegy például, hogy lefekvés előtt mikor étkezünk, vagy iszunk koffeintartalmú italt. Előbbit kevesebb, mint négy, utóbbit kevesebb, mint hat órával az ágyba kerülés előtt nem ajánlják a szakemberek.

A stressz szintén gátolja a jó minőségű alvást, a lefekvést megelőző időszakban emiatt érdemes kicsit „kikapcsolni”, nem lelket felkavaró dolgokkal foglalkozni.

Az alváskutatók figyelmeztetnek: a mennyiségből nem érdemes még kicsit sem elcsalni, mert hosszútávon az is soknak számít. Emellett egészséges, ha éjszaka, pontosabban éjfél előtt minél többet tudunk pihenni, azaz nem érdemes elnyújtani nagyon a fent létet. A délutáni szieszta nem tiltott, sőt. Az idősebbeknek ajánlott is, mert ők este rendszerint nem alszanak olyan sokat, mint a fiatalabbak.

Az alvászavar típusainak se szeri, se száma. Figyelmeztető jel az alvajárás, az álomban beszélés, de a horkolás is.

A biorezonancia segít a dohányzás leszokásában

A stressz, a levegőben oldott gázok, méreganyagok, a mozgáshiány, a kevés folyadék fogyasztás, az alkoholos italok, a dohányzás, a drogok, és a gyógyszerek mind roncsolják egészségünket. Nem beszélve az elektromos készülékek okozta elektroszmogról, amelyek akadályozzák a szervezet harmonikus működését.

Az érintés varázslatos ereje

Nem véletlenül ragaszkodunk annyira a testi érintéshez, hiszen egész életünkre kiterjedő hatásai lehetnek. Mára a szakorvosok bebizonyították, hogy a fizikai érintés hiányában testi-lelki bajokkal kell szembenéznünk. Szerintük nem a hallás, vagy a látás, hanem a tapintás a legfontosabb érzékszervünk. A következőkben fény derül, hogy valójában milyen mögöttes okai lehetnek.

A hajfestés aranyszabályai

Annyira könnyűnek tűnik hajat festeni – és legalább ennyire könnyen tönkre is tehetjük azt.

Hogyan működik az immunrendszer? - Betegségek

E heti és egyben utolsó részünkben az immunrendszer betegségeinek rejtelmeibe nyerhetünk betekintést, hogy milyen érdekes és egyúttal rémisztő dolgokra is képes lehet a saját testünk.

Ne robbanj le télen!

A telet nem sokan ússzák meg betegségek, megfázások, felfázások nélkül, az enyhébb idő a vírusoknak kedvez, támadnak a kórokozók! Mit tegyünk?