Menü

A horkolás is intő jel

Az alvászavar annyira elterjedt probléma modern társadalmunkban, hogy kutatása hamarosan külön tudománnyá növi ki magát. Nem csoda, bőven van mit elemezni.

Nemcsak elemezni, hanem tudatosítani is. Az embereknek el kell fogadniuk, be kell látniuk, hogy az alvásmegvonás nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Valahogy könnyű azt mondani, hogy erre vagy arra rááldozom az éjszaka egy részét, vagy felkelek hajnalban tanulni, dolgozni stb. Ezek a döntések meghozataluk pillanatában nem tűnnek annyira komoly, életbe vágó áldozatnak, pedig nagyon is azok, főleg, ha rendszeresen cselekszünk így.

A jó alvás persze nemcsak arról szól, hogy a mennyiség elegendő, és igen, megvan a 7-8 óra. Bizony, a minőség is számít, ezt pedig számtalan dolog befolyásolhatja. Először is ott vannak a fizikai tényezők, nem mindegy például, hogy lefekvés előtt mikor étkezünk, vagy iszunk koffeintartalmú italt. Előbbit kevesebb, mint négy, utóbbit kevesebb, mint hat órával az ágyba kerülés előtt nem ajánlják a szakemberek.

A stressz szintén gátolja a jó minőségű alvást, a lefekvést megelőző időszakban emiatt érdemes kicsit „kikapcsolni”, nem lelket felkavaró dolgokkal foglalkozni.

Az alváskutatók figyelmeztetnek: a mennyiségből nem érdemes még kicsit sem elcsalni, mert hosszútávon az is soknak számít. Emellett egészséges, ha éjszaka, pontosabban éjfél előtt minél többet tudunk pihenni, azaz nem érdemes elnyújtani nagyon a fent létet. A délutáni szieszta nem tiltott, sőt. Az idősebbeknek ajánlott is, mert ők este rendszerint nem alszanak olyan sokat, mint a fiatalabbak.

Az alvászavar típusainak se szeri, se száma. Figyelmeztető jel az alvajárás, az álomban beszélés, de a horkolás is.

Hagyd magad aludni!

Abban a rohanó világban, amiben élünk, nem az alvás szerepel az első helyen a fontossági sorrendben. Pedig az alvás, a pihenés alapvető dolog, létszükséglet, az egészséges életünk alapja és egy fontos hormon termelődésének az ideje. Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással ezen is segíthetünk!

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Szülés után a legtöbb nő nagy félelme, hogy nem tudja majd visszanyerni a teherbeesés előtti súlyát, ami érthető, de semmiképp sem szabad azonnal kemény edzésekbe és szigorú diétába kezdeni. Vajon tényleg az az elvárás, hogy szupermodellként nézzen ki egy frissen szült anyuka?

Energiaital a gyerekek kezébe nem való?

A tinik nagy része gyakran iszik energiaitalt, és sajnos a termékek marketingkampánya is egyre jobban a fogyasztásukra buzdít. Azzal pedig, hogy milyen következményei lehetnek ennek hosszú távon csak kevesen foglalkoznak.

Gondoljunk a szemünk védelmére

Ha nem fáj semmink akkor gyakran hajlamosak vagyunk kihagyni a szűrővizsgálatokat, és csak akkor fordulunk orvoshoz, hogy ha már baj van. Így van ez a szemünkkel is, pedig apró odafigyeléssel számtalan kellemetlenségtől megóvhatnánk magunkat.

Egészséges tejdesszertek?

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, főleg a gyerekeknek szánt joghurtok óriási cukortartalma került terítékre. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain. Vajon mennyire egészségesek ezek a nyalánkságok és mivel helyettesíthetjük őket?