Menü

A horkolás is intő jel

Az alvászavar annyira elterjedt probléma modern társadalmunkban, hogy kutatása hamarosan külön tudománnyá növi ki magát. Nem csoda, bőven van mit elemezni.

Nemcsak elemezni, hanem tudatosítani is. Az embereknek el kell fogadniuk, be kell látniuk, hogy az alvásmegvonás nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Valahogy könnyű azt mondani, hogy erre vagy arra rááldozom az éjszaka egy részét, vagy felkelek hajnalban tanulni, dolgozni stb. Ezek a döntések meghozataluk pillanatában nem tűnnek annyira komoly, életbe vágó áldozatnak, pedig nagyon is azok, főleg, ha rendszeresen cselekszünk így.

A jó alvás persze nemcsak arról szól, hogy a mennyiség elegendő, és igen, megvan a 7-8 óra. Bizony, a minőség is számít, ezt pedig számtalan dolog befolyásolhatja. Először is ott vannak a fizikai tényezők, nem mindegy például, hogy lefekvés előtt mikor étkezünk, vagy iszunk koffeintartalmú italt. Előbbit kevesebb, mint négy, utóbbit kevesebb, mint hat órával az ágyba kerülés előtt nem ajánlják a szakemberek.

A stressz szintén gátolja a jó minőségű alvást, a lefekvést megelőző időszakban emiatt érdemes kicsit „kikapcsolni”, nem lelket felkavaró dolgokkal foglalkozni.

Az alváskutatók figyelmeztetnek: a mennyiségből nem érdemes még kicsit sem elcsalni, mert hosszútávon az is soknak számít. Emellett egészséges, ha éjszaka, pontosabban éjfél előtt minél többet tudunk pihenni, azaz nem érdemes elnyújtani nagyon a fent létet. A délutáni szieszta nem tiltott, sőt. Az idősebbeknek ajánlott is, mert ők este rendszerint nem alszanak olyan sokat, mint a fiatalabbak.

Az alvászavar típusainak se szeri, se száma. Figyelmeztető jel az alvajárás, az álomban beszélés, de a horkolás is.

Azért fáj, mert nem ittál eleget...

Legalább 2-3 liter folyadékra lenne szükségünk minden nap – ezt nem véletlenül halljunk gyakran, hiszen testünk számára az egyik legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Ha nem figyelünk erre tudatosan, akkor annak nagyon sok negatív következménye lehet.

A műveltséghez társított gondolatok

Műveltnek lenni régen kiváltság volt. Az uralkodócsalád és a főurak gyermekei rengeteg olyan dologban részesültek, melyben mások nem: nyelveket tanulhattak, zenélhettek, könyveket olvashattak. Ma már egyik sem elérhetetlen, talán épp ezért nem is próbálja mindenki elérni. De vajon nincs divatja már a műveltségnek?

Álvilág vagy hasznos virtuális tér?

Egy felmérés szerint az emberek manapság attól félnek legjobban, hogy megszakad a kapcsolódásuk a külvilággal, hogy nem tudnak a megszokott módon kommunikálni. Hogy leáll az internetkapcsolat, hogy meghatározatlan időre megszűnik számukra a virtuális közeg. Vajon függőséget okozó álvilág, vagy hasznos virtuális tér a közösségi oldalak felülete?

A haj egészsége

A hajunk, körmünk és bőrünk nagyszerű előrejelzők az egészségünk szempontjából, hiszen ha valami nincs rendben a szervezetünkben, azt nagyon sokszor először rajtuk tapasztaljuk. Töredezik a körmünk, megváltozik a bőrünk tapintása, hullik a hajunk, vagy épp feldúsul. Most arról lesz szó, milyen jelzéseket küld nekünk a testünk a hajunkon keresztül, és hogyan őrizhetjük meg annak egészségét.

Mi köze a káromkodásnak az egészséghez?

Nem is gondolnánk, hogy mi mindennek van hatása az egészségünkre. Már tudjuk, hogy a stressztől kihullhat a hajunk, alvászavaraink lehetnek, a veszekedés akkora lelki megterhelést jelenthet, hogy fizikai tüneteket is produkálhatunk, de a káromkodás, mint az egészségünkkel kapcsolatos tényező, ritkán jut eszünkbe.