Menü

A napozás alapszabályai

A napsugárzás káros hatásait rendkívül széleskörben taglalják a legkülönbözőbb fórumokon. Kijelenthetjük, hogy a napozás egészségügyi kockázatairól már szinte mindenki hallott, más kérdés, hogy mennyire vesszük figyelembe a megismert információkat.

A napozás elleni kampány nagyon fontos, hiszen az UV-sugarak egészségkárosító hatása ma már nem elvitatható. De ez mégsem jelenti azt, hogy napra egyáltalán nem mehetünk, és hogy bőrünket hófehér állapotban kell megőriznünk.

Ha szeretjük a napot, ha szeretnénk, hogy bőrünk barna legyen, vagy ha eleve életvitelünkből adódóan nehezen kerülhetjük csak el a napsugárzást, a legfontosabb alapszabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a napozás egészségkárosító hatását.

A legtöbbször emlegetett, leginkább ismert figyelmeztetés, hogy 11 és 15 óra között a legkockázatosabb a napon való tartózkodás. A napvédő krémek használata mindenképpen ajánlott, és az sem mindegy, hogy hogyan. A legtöbben ma már használnak valamilyen védőkrémet, ha napra mennek, de sokan nem tudják, hogy minimum 20 perc kell a legtöbb naptejnek ahhoz, hogy védőhatását kifejtse. És az is fontos, hogy ne felejtsük el ismételni a napozószer felvitelét! Az is jellemző, hogy a napozótermékeket csak kifejezetten napozáskor, strandolás alkalmával használjuk, pedig kinti munkavégzésnél, sétánál is fontos lenne a fedetlen bőrfelületek védelme. Nemcsak a leégés kockázatos, az UV-sugarak káros hatása egyébként is fennáll.

Anyajegyeinket különös tekintettel védjük a napsugárzástól, nagyobb védő faktorú krémek alkalmazásával, vagy pedig fedjük le őket például ragtapasszal. Ezenkívül ne csak bőrünkre, hanem szemünk és fejünk védelmére is figyeljünk oda!

A napozást követő bőrápolásra is érdemes gondot fordítani, amivel elősegíthetjük a sejtregenerációt. Használjunk hidratáló hatású, C-vitamin tartalmú krémeket, és ne feledkezzünk meg a fokozott folyadékpótlásról sem.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?