Menü

Nemcsak a sportolóknak fontos a nyújtás

Nemcsak sportolóknak, hanem az átlagembernek is tanácsos nyújtógyakorlatokat végezni, hiszen vannak olyan izomcsoportjaink, amelyek rossz testtartás, magas sarkú viselése miatt, a munkával együtt járó megterheléssel megrövidülhetnek. A tenisz- és golfkönyök, vagy egy sarokfájdalom hátterében is izomfeszülés és rövidülés állhat. Csak súlyos esetben van szükség műtétre, célszerűbb inkább megelőzni a bajt gyógytornásszal, vagy más fizioterápiás módszerrel.

Évtizedekkel ezelőtt a teniszkönyök kialakulására úgy tekintettek, amely egy úri passzióval, a teniszezéssel jár együtt. Mára azonban kiderült, ez az ortopédiai panasz épp úgy kialakulhat fizikai-, vagy irodai munkát végzőknél is, akik nagy megerőltetésnek teszik ki végtagjukat, vagy sokszor ismétlődő, a nyugalmi helyzettől eltérő mozgást végeznek karjukkal. Ilyenkor az izom megfeszül, ellazulni azonban már nem tud, ez pedig krónikus feszességet alakít ki, hosszabb távon pedig izomletapadással járhat. A tenisz-, vagy ma már ugyancsak ismert golfkönyököt az alkari hajlító- és nyújtóizom rövidülése és feszessége okozza. A teniszkönyök esetében a könyök íncsoportjainak külső-, a golfkönyöknél a belső részét éri terhelés. A jelek könnyedén észrevehetőek, hiszen a könyökbe szúró, állandósuló fájdalom sugárzik, amelyet az izomcsoport eredésénél, a csontoknál kialakult gyulladás okoz.

Mivel a bőr alatt az ínaknál és a csonthártyánál nem jó a vérellátás, tartóssá válhat a fájdalom, ezért minél előbb szükség van a terület rendszeres nyújtására, hogy az izomletapadást megakadályozzuk – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa. - A Terrier-féle felszabadító lágyrész masszázst szoktam javasolni. A keringés javításával, az érintett terület két óránkénti speciális nyújtásával a szervezet elkezdi a saját energiáit mozgósítani, ezáltal pedig csökken az izomcsoportban a feszülés, és így a panaszok is.

A nyújtógyakorlatok mellett megoldást jelenthet az ultrahangos kezelés, az elektro- és a lökéshullám terápia, vagy éppen egy kinesio tapasz felhelyezése, amely az érintett izom működésének helyreállítását segíti, leveszi ugyanis az adott csonthártyáról a terhelést.

Ugyancsak az izmok rövidülése okozhat krónikus sarokfájdalmat, amely mögött a talp- és a vádliizomzat, illetve az Achilles-ín feszessége, majd rövidülése állhat. Ez elsősorban nőkre jellemző, akik gyakran viselnek magas sarkút. A haránt- és a hosszboltozat megsüllyed, a vádliizomzat lerövidül, és hiába vált lapos sarkúra, abban is fáj a sarka.

Ebben az esetben fontos a talpizomzat masszírozása, illetve a vádli nyújtása. Ugyanazokat a fizioterápiás módszereket javaslom, mint a tenisz- és golfkönyök esetében. Sarokfájdalom esetében egyedileg kialakított talpbetétet is tanácsos készíttetni, amely korrigálja a láb statikai hibáit.

A szakorvos szerint egyénileg változó, hogy kinél mennyi idő alatt javulnak a panaszok, hiszen ez függ az életkortól, a genetikai hajlamtól, a szövetek rugalmasságától. Ritkán szteroid injekció, súlyosabb esetben pedig csak a műtét segíthet, ilyenkor ínhosszabbító, vagy leválasztó operációt végeznek el.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.