Menü

Motorokon száguldanak életet menteni

Idén közel 500 kivonulást hajtottak végre, amely során több mint 350 súlyos, vagy életveszélyes sérült életét mentették meg a Magyar Mentőmotor Alapítvány orvosai, mentőtisztjei és mentő szakápolói. Az 1200 cm3-es sport túramotorokon az ország több pontján, valamint a 300 cm3-es nagyrobogókon Budapesten szolgálatot teljesítő orvosokat az esetek közel felében súlyos, életveszélyes sérülésekhez riasztják, gyakran a mentőautó által nehezen megközelíthető balesetek helyszínére, amikor a sérültek élete perceken múlik. Ezért közlekedésbiztonsági szempontból kimagasló jelentőséggel bír a mentőmotorok felszereltsége, többek között a motorabroncsok minősége és teljesítménye, amelyeket idén is a Bridgestone, a világ legnagyobb gumi- és gumiabroncs gyártója biztosít az Alapítvány számára.

Az első magyar mentőmotorok 2005-ben indultak útjukra, szükségességüket pedig a sürgősségi betegellátás egyik alapvető kihívása adta. Az autópályákon, vagy forgalmas fővárosi utakon történő súlyos balesetek során ugyanis gyakran előfordult, hogy a kiérkező mentőautó képtelen volt a baleset helyszínét megközelíteni, az egymásra torlódó személygépkocsik, vagy az autópályán a leállósávot eltorlaszoló teherautók, kamionok miatt. A súlyos közlekedési balesetek során ugyanakkor a sérültek élete gyakran perceken múlhat, így született elhatározás az egyszemélyes mentőegységek, a motoros mentők csapatának megalakulásáról.

Veszélyes hónapok jönnek

A KSH 2015-ös adatai alapján közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes hónapok jönnek: a legtöbb közlekedési baleset (a szintén kimagasló szeptemberi hónap mellett) ugyanis jellemzően nyáron történik. Tavaly szignifikáns volt a júliusi hónap (1667 baleset), de az augusztus (1583 baleset) és a június (1545 baleset) is különösen veszélyes időszaknak bizonyult a magyar utakon. Mivel az abroncs a motor egyetlen olyan része, amely érintkezik az úttesttel, ezért döntő fontosságú, hogy jó minőségű gumikkal vágjunk bele az idei motoros szezonba.

10 perc életet menthet

A Magyar Mentőmotor Alapítvány idén 34 mentőtiszttel és mentő szakápolóval állt szolgálatba; öt 1200 cm3-es motorjuk az autópályákon teljesít szolgálatot, míg két 300 cm3-es nagyrobogójuk Budapesten érkezik a sérültek segítségére. Az egyszemélyes mentőegység elvének megfelelően a motorokon gyakorlatilag minden sürgősségi eszköz megtalálható, amely a sérülések ellátásához szükséges, vagy akár a helyszíni újjáélesztésre is alkalmas. A vasparipákon ülő mentősök a riasztást követően pár percen belül akár 180 km/h-s sebességgel száguldanak a baleset helyszínére, ahol az esetek 30-40 százalékéban súlyos, életveszélyes sérüléseket kell ellátniuk, gyakran a helyszínen lévő autóvezetők, bejelentők segítségével. Mivel egy baleseti sérülés során az első 10 percben kapott ellátás határozza meg a beteg életben maradását, illetve gyógyulási idejét, ezért a mentőmotorosok számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy a motorjaik egészségügyi és technikai felszereltsége is kifogástalan legyen.

Mindenből csak a legjobbat használjuk – ez vonatkozik a motoros kollégák öltözékére és bukósisakjára éppúgy, mint a motorok sürgősségi beavatkozáshoz szükséges felszereltségére, a motorjaink szervízelésére, vagy a motorabroncsokra. Amikor a mentőtiszt kolléga 180 km/h-s sebességgel száguld egy sürgős esethez az autópályán, akkor teljes biztonságban kell érezni magát a motoron, hogy a vonulás alatt csak az útra, az érkezéskor pedig a sérültek szakszerű ellátására tudjon koncentrálni” – nyilatkozta Varsányi Zoltán, a Magyar Mentőmotor Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Bridgestone azokon segít, akik segítenek

A Bridgestone társadalmi felelősségvállalási programjának fontos részét képezik azok a közlekedésbiztonsági és társadalmi szempontból is fontos ügyek támogatása, ahol a vállalat a közjó szolgálatában állíthatja prémium termékeit és szaktudását. A vállalat először 2014-ben támogatta motorabroncsokkal a Magyar Mentőmotor Alapítvány életmentő vasparipáit, és az együttműködés azóta is töretlen: idén 23 Bridgestone Battlax motorabroncs szettel vágnak neki a szezonnak a mentőmotorosok.

A Magyar Mentőmotor Alapítvánnyal való közös munkánkat a közlekedésbiztonság iránti elkötelezettségünk alapozza meg. Prémium minőségű motorabroncsaink tervezésekor ugyanis nemcsak a gyorsasági versenyszezonokban megszerzett tapasztalatokra támaszkodunk, de olyan motorosok véleményére is, akik számára a gyorsaság és a biztonságos közlekedés szó szerint létkérdés: gyakran ugyanis egy másik ember élete múlik azon, hogy időben érkeznek-e egy baleset helyszínére. Természetesen fontos visszajelzés számunkra az is, hogy az Alapítvány évek óta megbízik az általunk szolgáltatott motorabroncsok minőségében mind kezelhetőség, mind tapadás, mint pedig stabilitás szempontjából” – mondta Barcsik Ákos, a Bridgestone Magyarország Kft. főmérnöke.

A profilmélység és az ideális abroncsnyomás a motorok esetében is legalább olyan fontos, mint a személygépkocsiknál, hiszen még az autók kerekei kb. tenyérnyi felületen érintkeznek a talajjal, addig egy motorguminál az úttestet tényleges érintő felület nagysága alig néhány cm2. A mentőmotorosoknak azonban nem kell aggódniuk emiatt: minden szezonban teljesen új szetteket biztosít számukra a Bridgestone, hogy a vonulás során, szirénaszó mellett és közel 200 km/h-s sebességénél is csak teljes biztonságban tudjanak versenyezni az idővel.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.