Menü

Könyvajánló: Főzd ki Steiner Kristóf szuper receptjeit!

Könyvajánló sorozatunkban rendhagyó módon most egy szakácskönyvet ajánlunk. Steiner Kristóffal mostanság a magánélete miatt foglalkoznak többet: elvált a férjétől, aztán újra rátalált a szerelem. Mi inkább a fantasztikus vegán receptjeinek örvendezünk. Azoknak is ajánljuk a könyvet, akik esznek húst, de szívesen kipróbálnak új dolgokat. A legjobb Kristóf ötleteiben, hogy nem bonyolultak, viszont minden ízükben egészségesek és finomak!

Ez a szakácskönyv abban sem átlagos, hogy a receptek nem egy teljes főre, hanem inkább egy bővebb szingli-adagra íródtak. Ugyanis minden egyedül élőnek, vagy fiatalnak nehézsége, hogy milyen mennyiséget főzzön, ha egyszer nem egy átlagos méretű családban él. Az adagokat persze könnyen többszörözhetjük, ha családra, társaságra szeretnénk főzni. Kristóf elsődleges szempontja, hogy a receptek egyszerűen, könnyen elkészíthetőek legyenek, no és persze, hogy egészségesek legyenek.

A vegán receptek nehézsége általában a bonyolult alapanyaglista - a legtöbb háztartásban nem találhatóak meg ezek a recept-összetevők. Kristóf törekedett arra, hogy kihagyja a vegánokra jellemző, furcsa dolgokat, és minél egyszerűbb ötleteket adjon. Az alapanyagok helyettesíthetőek mással, sőt ő maga is ad erre ötleteket a könyvben. Ennek ellenére egy QR-kódot beolvasva kapunk egy bevásárlólistát, hogy aztán könnyebb dolgunk legyen a főzésnél.

No de térjünk a lényegre: milyen recepteket találunk a könyvben? Vegán ételeket, ami azt jelenti, hogy teljes mértékben hús, és állati eredettől mentes fogásokat. Aki azt hiszi, hogy a vegánok csak unalmas zöldségeket esznek különféle módon variálva, az nagyon is téved! A leírások érthetőek, közvetlenek és barátságosak, az ötletek pedig fantasztikusak.

A kedvencünk a szamósza, ami véletlenül sem azonos a szamócával, sőt köze sincs hozzá, hanem sütőben, és finom ropogós tésztába csomagolt sült zöldségek. De ötletes még a vegán tojás (aminek döbbenetes módon pontosan olyan illata van, mint a tojásnak), ízlett a gazpacho, a bajor perec, de rengeteg más finomsággal van tele ez a gyönyörűen fotózott és fiatalosan szerkesztett kötet.

A főzést néhány önmagában is ínycsiklandozó videó is segíti, amit szintén QR-kóddal olvashatunk be a telefonunkkal.

Sütik, bonbonok, italok, palacsinták és sok más finomság örvendeztet meg bennünket, ha együtt főzünk Kristóffal. Kiváló lehetőség a húsevőknek is, hiszen a húsmentes napok segítik az emésztést. Korábban minden húsevő kultúrára jellemző volt, hogy hetente minimum egyszer elhagyták a húst. Tévedés az is, ha azt gondoljuk, anélkül nem lehet jóllakni, sok étel van a könyvben, ami igencsak laktató.

Jó főzést, jó étvágyat mindenkinek!

Helytelen szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk

Mindannyiunknak vannak olyan szokásai, amikről tudjuk vagy sejtjük, hogy egészségtelenek, mégis szinte nap, mint nap megtesszük őket. Vajon tudunk ezeken változtatni? S miért olyan nehéz új pozitív szokásokat kialakítani, vagy a károsakat elhagyni?

Motiváció a mozgáshoz

Manapság egyre több helyen látni, hogy a mozgás az emberek nagy hányadát érdekli, de mi a kiváltó ok? Túlontúl sokat olvashatjuk talán az ezekkel kapcsolatos cikkeket, megnyilvánulásokat a közösségi médiában? Vajon régen is ennyi „Gyurma Gyuri és Iron Lady” volt, csak kevesebb figyelmet kaptak?

Miért eszünk többet, mint amire szükségünk van?

A túlsúly oka nem csak az, hogy hizlaló ételeket fogyasztunk, hanem az is, hogy jóval többet eszünk, mint amire szükségünk lenne. Ezen a téren a változást nem a gyomrunknál, hanem fejben kell elkezdeni.

Kutya a családban

A gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, s türelmességet gyakorolhatnak. Mindezek érdekében pedig a tiltakozó szülők (vagy nagyszülők) szíve is meglágyul néha...

Hogyan vásároljuk és tároljuk az élelmiszereinket?

A minőségi élelmiszerek kiválasztása a vásárlásnál kezdődik, de oda kell figyelni a megvásárolt termékek megfelelő tárolásra, a hűtő tisztán tartására. Az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszerek okozta megbetegedések.