Menü

Óvintézkedések kánikula idejére

Az időjósok sok helyütt hangoztatták, hogy 2016-ban változékony időjárású nyárra számíthatunk. Ennek okán a hirtelen jött melegre úgy tűnik, nem készültünk fel megfelelően, a kánikula pedig sokakat megvisel. Vigyázzunk magunkra, valamint a gyerekekre! Íme néhány hasznos tipp a forró nyári napokra, amiket érdemes megfogadni.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire

Sokan azért lesznek rosszul, mert nem veszik figyelembe a figyelmeztető jeleket. Lehet, hogy eddig jól bírtuk a hőséget, de ez nem azt jelenti, hogy most sem visel meg minket a magas hőmérséklet, az erős páratartalom, vagy a tűző napfény. Ha nehezen vesszük a levegőt, vérnyomásunk, pulzusunk, szívverésünk változik, érezzük, hogy a testünk, vagy a tarkónk, fejtetőnk forró, akkor mindenképp cselekedjünk, és hűtsük magunkat!

Ha elindulunk otthonról...

Mindenképpen legyen nálunk kalap, sültös sapka, vagy kendő, ami óvja a fejünket a tűző napsütéstől. Szükség esetén be is vizezhetjük egy kicsit - na nem a fejünket, hanem a fejfedőt, de ehhez sem árt a kellő elővigyázatosság: ne tegyük a felforrósodott fejünket hideg víz alá, és a fejfedőt is csak nedvesen, de pedig vizesen tartsuk. Kirándulások, túrák, hosszabb séták alkalmával tegyünk vizes törülközőt a nyakunkba, ami szintén megfelelő hűtést biztosít. Legyen a táskánkban, vagy autónkban naptej, hiszen még egy szimpla séta közben is leéghet a bőrünk, érdemes megelőzni a napokon át tartó szenvedést a leégés miatt.

Hűsítés házon belül

Otthon amennyire csak tudunk, sötétítsünk be napközben, hogy kizárjuk a meleget. Persze ha átforrósodnak a falak, akkor ez is csak részleges megoldás. Mindenképpen éjszaka, és ne napközben szellőztessünk. A ventillátort tehetjük az ablakba is este, éjszaka, vagy hajnalban, hogy jobban keringessük a hűvös levegőt. Sok helyütt olvashatjuk, hogy inkább forró, mintsem hideg italt igyunk - ezzel azért óvatosan bánjuk. Kipróbálhatjuk, de van, akinél ez nem válik be. Vegyünk hűsítő zuhanyt, vagy legalább a csuklónkat, arcunkat öblítsük le hideg vízzel. Tehetünk magunkra hideg vizes, vagy jeges pakolásokat, ha a lakást nem lehet hűvösen tartani, de azért vigyázzunk, nehogy túlhűtsünk egy-egy területet - furcsa mód ilyenkor lehet a legjobban megfázni. Ha családi házban élünk, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen ez kevésbé melegszik fel, mint például egy panellakás. A betonos, vagy térkövezett területeket hűthetjük locsolással, és egy kisebb lavórban is hűthetjük magunkat. Bárkinek megoldás lehet a hűsítő lábfürdő, de ezzel is okosan bánjunk, nehogy meghűlés legyen a vége.

Vigyázzunk a gyerekekre!

A kisebbekre méginkább fontos odafigyelni, ők ugyanis hajlamosak kevésbé érzékelni a hőséget, játék, időtöltés közben kevésbé veszik észre a veszélyeztető meleget. Kirándulás, udvari játék, strandolás közben pedig könnyen napszúrást kaphatnak. Mindenképp fontos a gyerekek napvédelme - lehetőség szerint természetes összetevőkből álló naptejekkel, valamint rájuk is adjunk fejfedőt, és figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltenek árnyékon kívül. A babákra még inkább ügyelnünk kell, hiszen az ő hőháztartásuk még nem alakult ki megfelelően, ezért mindenképpen árnyékban játsszanak, aludjanak, és hűtsük a lakást, valamint a tartózkodási helyüket, ahogy csak tudjuk. Sok szülő hajlamos még a melegben is túlöltöztetni a kicsiket, mondván, hogy nekik egy réteggel több ruha szükséges, mint a felnőtteknek. Ellenőrizzük a kezünkkel a testhőmérsékletüket, és különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Kerüljük a cukros italokat, az ugyanis kevésbé oltja a szomjúságot, még akkor is, ha a gyermek azt szereti jobban.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.