Menü

Egyszerű környezetvédelem: főzzünk fedő alatt!

Ha szeretnénk spórolni a Földünk erőforrásaival, és fontos számunkra a környezetvédelem, akkor bizony a hétköznapi szokásainkat kell átalakítanunk. De miért is tennénk így? Például, mert tiszteljük a helyet, ahol élünk: a csodálatos Föld bolygót. Csakhogy az itt található erőforrások végesek, főleg a jelen felhasználási mód mellett. Az úgynevezett civilizált ember mégsem civilizáltságot mutat, amikor a környezetéről van szó, pedig alapvető lenne, hogy tisztelettel viszonyuljunk környezetünkhöz.

Mondani szokták, hogy gyerekeink, unokáink fogják tapasztalni azt, ahogyan ma élünk. Igen, a kis dolgok is nagyot számítanak. Azt ismerjük, hogy zárjuk el a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen (lásd Gazdálkodj okosan társasjáték). Másik fontos példa az, hogy nem mindegy, hogyan főzünk. Ha fedő alatt készítjük az ételeket, azzal rengeteg energiát takarítunk meg!

Gyakori szokás, hogy fedő nélkül, magas lángon készítjük az ebédre- és vacsoráravalót, mert azt hisszük, így hamarabb készen lesz. Ez sajnos tévedés, hiszen semmivel sem végzünk előbb, mintha fedő alatt, de kisebb lángon készítjük el ugyanazt. Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel több gázt, vagy áramot fogyasztunk, attól függően, hogy milyen tűzhelyünk van. Arról nem is beszélve, hogy a fedő nélküli főzés során telegőzüljük a konyhát, és így sokkal gyakrabban kell bekapcsolnunk a pára- és szagelszívót, amely igen sok áramot használ.

A konyhában további apró dolgokkal spórolhatunk energiát. Mennyire fontosak például az elektromos kijelzők? Mindig világítania kell a mikrohullámú, vagy a kenyérsütő kijelzőjének? Teljesen felesleges. Nyáron további energiatakarékosság, ha gázkazános melegvízfűtés esetén apró-cseprő dolgok miatt nem nyitjuk meg a melegvizet, csak a hideget. Hiszen minden alkalommal, amikor megnyitjuk a melegvizes csapot, teljesen feleslegesen indul el a kazán - rövid idő alatt nem ér oda a melegvíz és nem is melegszik fel.

A szakemberek szerint tévhit, hogy a mosogatógép környezetszennyezés lenne. Ha megfelelően használjuk - azaz kellően megtöltjük, valamint környezetbarát mosogatószert használunk hozzá - , akkor gazdaságosabb lehet, mint például a folyóvizes mosogatás.

A gall kakas nyomában 1. rész

A világ első számú turisztikai célpontja Franciaország. A híres konyhával, kultúrával és történelemmel bíró ország mindennel rendelkezik, ami szem-szájnak ingere. Szerencsémre megjártam már nagy részét munkavállalóként és turistaként is. A tapasztalatokat csokorba szedtem, hogy mindenki felkészülten kellhessen útra.

Anya, ne dobd ki!

Egy kisebb lakás berendezése mindig nagy kihívást jelent, de néha csak egy kis tértisztítás, szelektálás és ötletesség kell ahhoz, hogy otthonunkban mindig rend legyen.

Flandria ékkövei

Belgium multikulturális jellege közismert. Egyszerre példaértékű és megmosolyogtató. Remek partik, magával ragadó építészet és kiadós sült krumplis menük otthona. Mielőtt elmennének a környező nagyvárosokba, nézzünk egy kicsit az északi turisztikailag felkapott kis kincsei (Brugge, Gent) után.

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Görögök

A görögök nem nagy számban élnek itt, ők is nagyjából egyetlen településen és környékén. Noha ma már legtöbben magyarul is ugyanúgy, vagy jobban beszélnek, mint görögül, a konyhaművészetükben megőrizték az anyaország ízeit. Ebből következik egy kis válogatás.

Az értelmi fogyatékosokkal kapcsolatos kérdések

Napjainkban a gyógypedagógusok, konduktorok, ápolók és gondozók iránti szükséglet egyre nagyobb. Aki erre a pályára lép, szinte mindig ugyanazokkal a kérdésekkel találkozik,. Fontos, hogy értsük meg a munkájuk fontosságát, nehézségét és szépségét, és legfőképpen azokat, akikkel foglalkoznak: az értelmi sérülteket.