Menü

Idén melyik lesz a legfittebb munkahely?

  • Dátum: 2016.06.29., 10:37

Immár negyedik alkalommal indul az évben a Legfittebb Munkahely Felmérés. A labdarúgó EB és az Olimpia évében ismét arra kíváncsiak a szervezők, melyik vállalat lesz a legfittebb, ki tartja a lépést a sportolókkal. A munkavállalók sport jellegű támogatása nem pusztán a kellemes időtöltést és a fizikai egészségmegőrzést szavatolja, de egyértelmű mentálhigiénés haszonnal is jár a vállalkozásoknak.

Magyarországon a munkaadók csaknem 60 százaléka úgy látja, hogy a betegségek zömét a fokozott stressz okozza. Éppen ezért is fontos, hogy az aktív testmozgás segítségével szembeszálljunk ezzel. A dolgozók egészsége és jól-léte mind a munkavállalók, mind pedig az alkalmazottak alapvető érdeke. Jól mutatja ezt az Unilevernél alkalmazott gyakorlat is: „Egy összetett online teszt segít dolgozóinknak értékelni saját testi-lelki egészségüket, ugyanakkor meghatározza erősségeiket és a fejlesztendő területeket. A tesztek anonim összesítésével keletkező vállalati adatok átfogó képet adnak a cég állapotáról, így az erre épülő programok, aktivitások évről-évre mérhető változásokat eredményeznek. A sikert jelzi, hogy a program immár 14 telephelyünkön működik, és az Unilever számos külföldi telephelyén is bevezetésre került” – foglalta össze gyakorlatuk lényegét Dr. Koppány Szilveszter, az Unilever regionális orvostanácsadója.

A felmérés szervezői bíznak abban, hogy az ilyen munkáltatói hozzáállás egyre nagyobb teret nyer, és egyre többen vesznek részt a felmérésben. Azt, hogy a munkahelyi egészségmegőrzés nem pusztán lokálisan nagy jelentőségű, jól mutatják az Európai Munka- és Egészségbiztonsági Hivatal adatai, melyek szerint évente 146 millió munkanap veszik el a betegségek, munkabalesetek okozta hiányzás miatt. Mindezt pedig nem pusztán egy múló influenza, hanem nagymértékben a munkahelyi stressz okozza.

Felismerve ezen tényezőket az elmúlt években világszerte jelentős mértékben nőtt azon cégek száma, amelyek konkrét programokat indítottak a munkavállalóik egészségének megőrzése érdekében, 2008 és 2014 között 34%-ról, 56%-ra. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egyre több cég ismeri fel annak a fontosságát, hogy az alkalmazottaik sokkal többet és jobbat tudnak kihozni magukból, ha testben és lélekben is ügyelnek az egészségükre. A Legfittebb Munkahely Felmérés ezt a törekvést kívánja díjazni immár negyedik alkalommal. A kezdetek óta olyan vállalatok versenyeztek a díjért, mint az HBO, a Hansgrohe Magyarország, az Unilever vagy a Hewlett Packard, de a közigazgatási szférából is számos intézmény vett részt, legutóbb például a Nemzetgazdasági Minisztérium Sportegyesülete vitte el a kategóriájában a legjobban járó díjat.

A felmérésből sok fontos visszajelzést kapnak a vállalatok is arról, mennyire elégedettek az alkalmazottak, vagy miben lenne érdemes változtatni. A múlt évi kutatásból például kiderül, hogy a résztvevő vállalatok alkalmazottainak 93%-a úgy gondolja, hogy a heti legalább kétszeri testmozgás szükséges alapfeltétele az egészséges életmódnak, éppen ezért a rekreációs tevékenységek szerves részeit képzik a mindennapjaiknak. Szintén meggyőző az aránya azoknak (80%), akik elégedettek a munkaadójuk által nyújtott támogatással. A munkaadók közel fele (49%) kombinált sportbérlettel, a még nagyobb szabadságot nyújtó Sportkártyával támogatja a munkavállalóit a rendszeres és változatos sportolásban.

Mindezek tudatában a szervező arra buzdítja a vállalatokat, kicsit és nagyot egyaránt, hogy ne üljenek a babérjaikon, hanem szálljanak ringbe a címért. Kíváncsian várjuk, hogy idén melyik lesz a legfittebb munkahely!

Az idei felmérés fontosabb időpontjai:
Nevezési időszak: 2016. június 15. - 2016. szeptember 15.
Kitöltés kezdete: 2016. június 20.
Kitöltés vége: a kitöltés kezdetétől számított 30 munkanap, de legkésőbb október 14.
Jelentkezés a Legfittebb Munkahely honlapján: http://legfittebbmunkahely.hu/

További információk a felmérés kapcsán:
Petrényi Ágnes
agnes.petrenyi@legfittebbmunkahely.hu

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.